Odgovara:
Davorka Balantin, dr.  vet.  med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam ženku staru 14 godina i na bradavici ima izraslinu koja je najednom počela brzo rasti i sad je kvrga. A i na drugoj je počela druga rast. Osim toga u zadnje vrijeme kašlje, pogotovo po noći. I ima problema sa probavom. Na redovnom cijepljenu, pokazala sam kvrgu i samo su mi rekli da je tumor i da treba operirati. Mozete li možda vi dati koju više informaciju, iako znam da treba pregledati i koliko uopće košta takva operacija tumora. Imamo termin kod drugog vetrinara za kojeg se nadam da će dati više informacija, ali sam nestrpljiva pa vam pišem. Unaprijed hvala na odgovoru.
Lela

O: Tumor na mliječnim žlijezdama kod kuja se češće javlja kod kuja starije dobi i to kod kuja koje nisu sterilizirane ili su sterilizirane  tek u starijoj dobi. Dakle, nastanak ovih tumora je usko povezano sa spolnim ciklusom kuja.

Uzrok nastanka mamarnih tumora leži u hormonalnoj disregulaciji. Rizik od nastanka tumora na mliječnoj žlijezdi se povećava sa starošću kuje.

Mliječna žlijezda je modificirana znojna tubo-alveolarna žlijeza koja kod kuja leži od ingvinalnog do ksifoidnog podrucja. Kuja ima 4-5 pari mliječnih žlijezda. Svaka žlijezda ima po jednu sisu sa 8-20 otvora. Svaki otvor vodi u svoj kanalić koji se proširuje u cisternu. Razvoj mliječne žlijezde je pod utjecajem spolnih hormona. Kod mladunčadi se mliječna žlijezda sastoji od nekoliko kanalića i malo vezivnog tkiva pa, kako štenad spolno dozrijeva, mliječna se žlijezda sve više razvija i ima sve više žljezdanog, a manje vezivnog tkiva.

Mamarni tumori su porijeklom od žljezdanog epitela, mioepitela i vezivnog tkiva ili mogu biti mješoviti. Tumori na mliječnim žlijezdama kod kuja mogu biti benigni i maligni, što se točno može utvrditi jedino patohistološkom pretragom komadića tkiva tumora (biopsija).

Benigni tumori su mali, dobro ograničeni, inkapsulirani, čvrste konzistencije i nisu prirasli za kožu, te su često prekriveni cistama koje su ispunjene tekućinom.

Maligni tumori obično brzo rastu, te su često praćeni upalom, ulceracijama i infekcijom i mogu metastazirati u pluća i druge organe (jetra, limfni čvorovi...), što se eventualno može ustanoviti rentgenskom slikom i palpacijom područnih limfnih čvorova.

Mamarni tumori se odstranjuju kirurškim putem. Postoji nekoliko kirurških metoda, ovisno o zahvaćenosti mamarnog kompleksa i regionalnog limfnog čvora. To će Vam objasniti veterinar koji će operirati Vašu kujicu.

Što se kašlja po noći tiče, čini mi se da bi Vaša kujica mogla imati problema sa srcem, što nije ništa čudno s obzirom na njezine godine.

Potrebno je napraviti opći klinički pregled, rentgen, ultrazvuk i EKG da bi se dobio uvid u stanje srca i krvožilnog sustava. Moguće je i da se radi o upali grla, glasnica, mandula, tonzila ili bronha.

Obavezno prilikom dogovora za operaciju tumora napomenite veterinaru problem koji Vas muči što se tiče njezinog kašlja, kako bi veterinar pregledao životinju prije nego se odluči staviti je u narkozu.

OZNAKE: