Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Na glavi mog zlatnog retrivera (16 mjeseci) primjetila sam "čvorugu" na čijoj je sredini bio poveći krpelj. Istog sam mu dana uočila manjeg krpelja 1,5 cm od oka. Oba sam mu izvadila. Nakon par dana "čvoruga" je nestala, ali mu je ispod kože ostala mala kvržica koja ne prolazi. Kad je bio štene za vrat ga je ujeo također poveći krpelj kojeg mu je vetrinar izvadio, no na tom mjestu je također ostala mala kvržica ispod kože, a vetrinar je rekao da je to cista i da nema potrebe za odstranjivanjem. Zanima me da li je opasno što mu to na glavi ne prolazi i zašto se to događa da mu nakon odstranjivanja krpelja ostaju male kvržice pod kožom? Unaprijed hvala, Ivana

O: Krpelji sišu krv radi potrebe jer im je neophodna za razmnožavanje i preobrazbu pa su, stoga, oplođene ženke najveći krvopije. Odrasla ženka se hrani tijekom 8 do 12 dana i povećava svoju veličinu i do 100 puta. Nakon što se nasišu krvi, krpelji se otpuštaju i nastave živjeti na tlu. Najaktivniji su u proljeće i jesen, a ako ne nađu domaćina, krpelji miruju na skrovitom mjestu i mogu preživjeti i do 2 godine bez hranjenja. Krpelji imaju veliku sposobnost preživljavanja, a žrtvu prepoznaju na velikoj udaljenosti i podižu nožice da bi se prihvatili.

Krpelji se pričvrste na životinju pomoću specifičnog usnog aparata i sišu krv, pritom izlučujući sa slinom i uzročnike raznih opasnih bolesti kao što su piroplazmoza, borelioza, erlihioza i dr., a na mjestu uboda, oštećuju kožu i otvaraju vrata za ulaz opasnih bakterija i virusa, a njihove izlučevine izazivaju reakciju praćenu svrbežom. Velika invazija na životinji može izazvati i slabokrvnost.

Ako niste tretirali psa protiv kožnih nametnika, poslije svake šetnje pregledajte ga i isčešljajte ga jer krpelji šeću po psu prvih 24 sata, a onda se prihvate za kožu. U tom slučaju treba s pincetom (možete je nabaviti u našem centru) zahvatiti vidljivi dio krpelja, okrenuti dva puta za 360 stupnjeva i polako povući prema sebi, ako nije uspjelo, ponoviti sve to još jednom i bez prethodnog apliciranja ulja ili alkohola na mjesto gdje se nalazi krpelj jer jedino tako smo sigurni da ćemo nametnika izvući cijelog i da nije pri tome ispustio u kožu svoju slinu čiji sastav izaziva alergološku reakciju na mjestu uboda ili da eventualno ne zaostane glavica s nogicama.

Tvrda "kvržica" kao što navodite, najvjerojatnije je reakcija okolnog tkiva koje nastoji odvojiti i izbaciti strano tijelo odnosno glavicu ili zaostalu nožicu krpelja. Također može doći i do infekcija tog područja stafilokokima i streptokokima. Provjerite da li je "kvržica" topla - ako jest,  hitno odvedite psića kod veterinara koji će odrediti adekvatnu terapiju. No nije rijetkost, i nakon dužeg vremena, zaostajanje ožiljkastog tkiva u vidu "kvržice" na mjestu uboda krpelja.

Najopasnija bolest koju krpelji prenose psima je piroplazmoza. Uzročnik je krvni parazit babesia koja parazitira na eritrocitima, razara ih i uzrokuje anemiju. Bolest se u početku manifestira povišenom temperaturom, neveselošću, otežanim kretanjem, povraćanjem, tamnom mokraćom. Više o ovoj bolesti možete saznati u ranijim odgovorima mojih kolega ovdje i ovdje.

Ako vodite psa u prirodu preporučuje se da ga tretirate nekim od antiparazitskih preparata (Frontline/ Merial, Advantix/ Bayer) u obliku ampula ili spreja. Aktivna tvar ovakvih preparata je određeni insekticid/ akaricid koji djeluje repelentno (odbijajuće) na krpelje ili ih ubija. Nakon što se ovakav preparat nanese na kožu, aktivna tvar se raspodjeli po cijeloj koži i zadržava u lojnim žljezdama i dlačnim folikulima, odakle se kontinuirano otpušta tijekom mjesec dana, štiteći životinju od nove invazije.

Nakon šetnje, nove krpelje koji još nisu odstranjeni djelovanjem preparata možete s psa iščešljati pomoću gustog češlja.

U trgovinama Pet centra možete pronaći ampule i sprejeve koji štite životinju od buha i krpelja, kao što su " Frontline" i "Advantix", zatim antiparazitske ogrlice od kojih preporučamo "Kiltix". Osim toga možete nabaviti i sredstva za prskanje okoline, tj. dvorišta kao što je "Biokill "sprej i "Neopitroid EC" emulzija.

Također, prije sezone krpelja svom psu možete davati preparate koje sadrže češnjak koji je prirodni repelent, npr. Vetzyme - Garlictablete i Canina češnjak tablete.

OZNAKE: