Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam dobermanku staru 8 godina. Posljednja dva dana se neobično ponaša, odbija hranu i stalno spava. I prije se znala tako ponašati, no danas sam na njoj pronašla krpelja. Bio je toliko malen da smo ga jedva primjetili i žarko crvene boje. Odmah sam ju odvela veterinaru. Nije bio siguran radi li se o piroplazmozi, rekao mi je da ju taj krpelj još nije mogao izazvati, ali možda je bio neki drugi. Nije imala povišenu temperaturu te se dvoumio da li da joj da terapiju. Prevencije radi, ipak joj je dao imizol, simivet retard i plivacor. Znam da lijek izaziva oštećenje jetre i bubrega, pa me zanima koliko je to opasno, pošto je već jednom imala piroplazmozu i što joj se može dogoditi?

Kolika su ta oštećenja i što ako joj krpelj ponovno prenese bolest? Zanima je i da li ima neko sigurno rješenje protiv krpelja, čula sam da su neki psa cijepili. Znam da postoje i privjesci, koliko su oni efikasni? Hvala, Silvestra

O: Piroplazmoza (babezioza) je bolest pasa koju uzrokuju endoglobularna protozoa Babesia canis. Uzročnike bolesti prenose krpelji šikare, a parazitiraju u eritrocitima invadirane životinje. Svojim umnažanjem ovaj parazit uništava eritrocite, iz kojih se oslobađa hemoglobin, a kao poslijedica javlja se hemolitička anemija.

Piroplazmoza je češće akutnog toka, a očituje se vrućicom, opsežnim propadanjem eritrocita, žuticom, anemijom, a katkad i hemoglobinurijom. U psa su mogući i živčani simptomi pri oštećenju mozga zbog začepljenja moždanih kapilara. Ako životinja prebrodi krizu, bolest prelazi u kroničnu koja se očituje izrazitom anemijom, intermitentnom vrućicom i probavnim smetnjama, a traje nekoliko tjedana.

Dijagnosticira se pregledom krvnog razmaza i serološkim pretragama.

U terapiji se najčešće koristi imidocarb diproprionat (Imidocarb, Imizol) apliciran u dozi 3 do 5 mg/kg. Uz ovu terapiju uvijek je preporučljiva i vitaminska potpora organizmu za lakši oporavak i povećanje otpornosti.

Terapijom se ne uništava parazit u potpunosti pa je moguća pojava relapsa bolesti, a psi koji su preboljeli piroplazmozu ne bi smjeli biti donori krvi za transfuziju.

Preparat Imizol korišten u terapiji svojim djelovanjem može uzrokovati i oštećenja jetre i bubrega kod pacijenta.

Studije toksičnosti pokazale su da se kod pasa koji su primali ovaj preparat javlja značajan porast vrijednosti jetrenih enzima u serumu, ali se te vrijednosti nakon nekog vremena vraćaju u normalu.

Jetra i bubrezi imaju funkciju da detoksiciraju i izluče sve toksine unešene u organizam ili nastale kao produkt biokemijskih reakcija u organizmu. Zbog takve funkcije jetra ima izuzetno visoku sposobnost regeneracije i ovisno o tome u kakvom je stanju jetra bila prije terapije, kao i o tome kakve posljedice je ostavila sama bolest, ovisit će i funkcionalna sposobnost i zdravlje jetre nakon bolest i terapije.

Svaki lijek koji se unosi u tijelo djeluje na određene organe u tijelu i sudjeluje u određenim biokemijskim procesima u tijelu zbog čega se uz željeni učinak mogu javiti i određene nuspojave. Stupanj tih nuspojava ovisi o lijeku, ali i o zdravstvenom stanju samog organizma.

Prije stavljanja lijeka u promet provode se studije toksičnosti i sigurnosti primjene da bi se odredilo koliko učinak nekog lijeka opravdava opasnost od mogućih nuspojava.

Moj savjet je da neko vrijeme nakon što se pas oporavi napravite kompletnu krvnu sliku i provjerite vrijednosti jetrenih enzima i drugih biokemijskih parametara stanja organizma. To je jedini način da se objektivno ocijeni stupanj mogućih oštećenja i nakon toga prikladnim preparatima olakša oporavak organizma.

Na žalost, za sada ne postoji cjepivo protiv piroplazmoze i jedini efikasan način zaštite od bolesti je zaštita od krpelja.

U tu svrhu možete koristiti neki od preparata tipa Frontline, Advantix, razne antiparazitske ogrlice itd. Jako je bitno da se preparati koriste redovito, osobito u vrijeme najveće aktivnosti krpelja (proljeće i jesen).

Uz primjenu antiparazitika, potrebno je psa dobro pregledavati nakon šetnje kako biste otkrili krpelja koji se možda zakačio, jer niti jedno sredstvo zaštite ne djeluje 100%. Obzirom da novi krpelj treba provesti na psu 2 - 3 dana da bi mogao prenijeti uzročnika bolesti, redovna kontrola i pravovremeno uklanjanje krpelja može biti presudno u sprječavanju bolesti.

OZNAKE:

psi

Idealni uvjeti za ribice

Sljedeća objava