Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije dva dana pronašla sam nekoliko krpelja na psu, nažalost dosta kasno. Da se radi o krpelju primjetila sam tek nakon krvi u mokraći i, naravno, odvela sam psa veterinaru koji je utvrdio da je temperatura 41.6 i dobila je terapiju. Za sada je dobro, ali me zanima može li to ostaviti kakve posljedice s obzirom da se kuja treba početi terati kroz nekoliko dana. Inače, riječ je o kuji Rotweillera. Ana

O: Piroplazmozu pasa uzrokuje Babesia canis koja parazitira u eritrocitima pasa. Inkubacija bolesti je vrlo kratka, a bolest se manifestira općom slabosti, povišenjem tjelesne temperature, te padom broja eritrocita.

Ovo smanjenje zavisi o tijeku bolesti, a često puta iznosi i preko 70%. Razaranje eritrocita ima za posljedicu anemiju i pojavu ikterusa (žutilo bjeloočnica i vidljivih sluznica), te hemoglobinuriju (crveni pigment krvi u mokraći).

Razvojem bolesti javljaju se i simptomi kao što je ubrzano disanje, ubrzano i slabo bilo, odbijanje hrane i dr.

Piroplazmoza je najčešće akutnog toka. U neliječenih životinja koje prebrode krizu, bolest prelazi u kroničnu, što se očituje izrazitom anemijom, intermitentnom vrućicom i probavnim smetnjama, a traje nekoliko tjedana.

Zarazu prenose krpelji, ali u inficiranih skotnih kuja ove protozoe mogu prijeći na nerođenu štenad.

Hemoliza (razgradnja) eritrocita se normalno susreće u zdravom organizmu. Predstavlja jedan od načina razaranja starih, dotrajalih eritrocita. Razlaganje starih eritrocita se vrši u stanicama RES sustava (jetra, slezena, koštana srž i limfni čvorovi). Prosječna dužina trajanja života eritrocita u krvotoku pasa je 124 dana. Normalno postoji ravnoteža između razaranja eritrocita i njihovog stvaranja, te je broj eritrocita zdravih jedinki uglavnom konstantan.

Smanjenje broja eritrocita dovodi do pojave anemije, a brzina regeneracije krvi u pasa ovisi o više čimbenika, no u prosjeku iznosi 3 tjedna. Uslijed naglog gubitka veće količine eritrocita organizam ubrzano nastoji nadoknaditi njihov broj, te se u cirkulaciji nalaze nedovoljno zreli eritrociti.

Stoga je vrlo važno kroz sljedećih mjesec dana poštedjeti životinju svih većih tjelesnih aktivnosti, a hranu obogatiti vitaminsko mineralnim dodatkom za pse.

Obzirom da kuje u tjeranju gube relativno male količine krvi i taj gubitak ne nastupa naglao, samo tjeranje neće bitno utjecati na njen oporavak.

OZNAKE: