Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam nabaviti engleskog špringer španijela. Na internetu sam tražio informacije o njima, ali sve što sam našao je nedovoljno. Zanimaju me neka pitanja veza uz njih. Koliko žive? Kakvog su karaktera? Koliko im je potrebno kretanja? Kakvi su sa malom djecom? Da li podnose život na otvorenom? Jesu li podobni za agility? Kad je potrebno najranije početi sa školovanjem mladog psa? Hvala unaprijed, Branimir

O: Engleski špringer španijel je najstariji među engleskim lovnim psima i osnova je iz koje su nastali svi ostali španijeli osim klamber španijela.

Engleski špringer španijel ukazuje na španjolsko porijeklo i na engleski uzgoj ovih pasa. Engleski kinolozi vjeruju da su ih u Englesku donijeli rimski pomorci.

Najstarije rodoslovlje seže čak do 1813. godine iako se podaci o postojanju špringera mogu naći i u francuskim zakonima ranog srednjeg vijeka. 1802. god. u SAD-u je osnovan klub eng. špringer španijela, 1902. god. postaju priznata pasmina u Engleskoj (standard), a 20-ak godina kasnije dolazi do njihove popularnosti. Sportski je pas srednje visine (oko 51 cm do grebena), najviši je među engleskim španijelima. Čvrstog i snažnog tijela koje je gotovo kvadratično (dužina je neznatno veća od visine). Rep može, ali i ne mora biti kupiran (skraćen). Dlaka je duga, gusta i svilenkasta, bijelo-smeđe (koja je najcjenjenija), bijelo-crne boje ili jedna od navedenih s paležom. U početku špringer je bio korišten s ciljem da pronađe i digne divljač pri lovu mrežom, sokolom ili hrtom, no danas (dolaskom puške) se traži da osim pronalaženja i podizanja, ulovljenu divljač i donese. Izvanrednog je njuha (pa se osim lova koristi i za traženje droge i tartufa-skupocjene gljive koje rastu pod zemljom). Građa tijela mu omogućuje veliku izdržljivost. Obožava vodu i aportiranje mu je urođeno. Vrlo je inteligentan, veseo i uvijek spreman za rad ili igru, nježan prema djeci, poslušan i privržen, pa se koristi i kao pomoć slijepim i invalidnim osobama. Vrlo je društven i obožava ljude, ali i druge pse. Idealan je obiteljski pas, ali i ozbiljan natjecatelj u agiliti disciplinama.

Što se tiče držanja, sretan je u stanu jednako kao i na dvorištu (naravno uz redovitu šetnju). Prihvaća suživot sa svim ostalim vrstama kućnih ljubimaca, no na to ga treba priučavati od mladosti, jer ipak su u njemu lovački instinkti. Dlaku je potrebno češljati jednom tjedno, a po potrebi šišati i trimati. Pas je izvanredno prilagodljiv na život u dvorištu ili stanu, jedino što ne dolazi u obzir je lanac. Izvanredan je kućni ljubimac zbog blage naravi, neumoran lovac ili agiliti natjecatelj zbog sportskih predispozicija, odličan pronalazač tartufa ili droge zbog nenadmašivog njuha, pouzdan vodič slijepih osoba zbog privrženosti i inteligencije ili jednostavno trofejni pas za kojim će se svi okretati zbog njegove ljepote - sve je to u jednom psu, engleskom špringer španijelu.

Engleski špringer španijeli su energična, vedra, vesela i zaigrana pasmina. Privrženi su i umiljati kućni ljubimci. Izuzetno su inteligentni psi, aktivni i sa željom da udovolje pa se lako uklapaju u obiteljski život. Obožavaju dobivati zadatke pa su osobito uspješni u vježbama poslušnosti, lovu i agilitiju.

Imaju potrebu za umjerenom do pojačanom aktivnosti, imaju bezgraničnu životnu snagu i zahtijevaju mnogo aktivnosti kako bi zadovoljili svoje potrebe nad neophodnim kretanjem. Ovo se zna razlikovati među jedinkama, dakle, neki imaju veću a neki manju potrebu za kretanjem. Za njih nije dovoljno dnevno tri kraće šetnje. Trebate mu omogućiti duge šetnje sa mnogo prostora za trčanje i igrom bez povodca.

Iako su vrlo nježni i dobri sa djecom, kao i svaka pasmina koju se opisuje da je dobra sa djecom, i špringere treba naviknuti na djecu od mladih dana. Svaki pas koji nije dobro socijaliziran u blizini djece će se ponašati nepredvidljivo.

Općenito je ova pasmina vrlo dobra sa drugim životinjama u kućanstvu. No, neki špringeri nisu osobito prikladni za kućanstva u kojima se drže ptice kao kućni ljubimci zbog svojeg prirodnog lovačkog instinkta. Kao sa svim pasminama mora se prilagoditi na druge kućne ljubimce, a to je najbolje učiniti kada su oba ljubimca vrlo mlada.

Trebaju mnogo redovite aktivnosti i mentalne stimulacije za optimalno mentalno zdravlje. Svi štenci ovog španijela zahtijevaju vrijeme i strpljenje, možda malo više od nekih manje energičnih pasmina ali će Vas nagraditi sa ljubavlju i odanosti uz veliku zabavu. Engleski špringer španijel nije za onog vlasnika koji je odsutan veći dio dana jer su psi životinje čopora i stoga nisu zadovoljni ako provode veći dio dana u samoći.

O ponašanju u pasa opisala sam detaljnije na linku:
Što određuje ponašanje psa?

O učenju pravila ponašanja pasa pisala je kolegica Vrhovac Uzur, dr.vet.med. na linku:
Učenje pravila ponašanja

Odgajanje štenca započinje prvim danom kada stigne u Vaš dom. Potrebno je jako puno strpljenja i ponavljanja gradiva. No, psi su društvene životinje, vole nagrade i pažnju ljudi, a isto tako relativno brzo i lako uče. Jedno od najvažnijih pravila je učenje kućnog reda. Proces učenja je svakako nagrađivanje riječima ili poslasticama svaki put kad npr. obavi nuždu na poželjnom mjestu. Jednako je važno ne kuditi ga za pogreške i nezgode. Kažnjavanje obično zbunjuje psa i istovremeno usporava proces učenja. Kako je Vaše štene već trebalo usvojiti ova pravila, vjerojatno se radi jednostavnoj tvrdoglavosti psa i njegovo nametanje, tj. pokušavanje kontroliranja Vas, a ne obrnuto.

Psi su sposobni učiti pravila cijelog svog života. Budite dosljedni i postavite pravila kojih se psić mora pridržavati. Kad ga naučite da ste mu Vi vlasnik ("vođa čopora"), međusoban odnos će biti na obostrano zadovoljstvo. Također, jedna od solucija koju možete imati u vidu je povjeriti Vašeg psića na dresuru profesionalnom dreseru pasa. Nakon obuke zatražite i točne upute kako nastaviti s radom, te uz njih uključite svakodnevne osnovne vježbe poslušnosti.

OZNAKE: