Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Već dvije godine imam engleskog koker španijela, malo slatko biće koji je najrazmaženiji na svijetu. Jako je dobar, nimalo agresivan i obožava se maziti. Ponaša se poput mačke, voli kada ga se nosi u rukama, a kada nije po njegovom bude jako dosadan i zavija. Problem je u tome što nam sljedeći tjedan u kuću dolazi novi član, mala chiuvavica od dva mjeseca. Mene zanima koliko su kokeri tolerantni prema novim članovima, ona je ženkica pa mislim da ne bi trebalo biti nekakvih problema jer pažnje i ljubavi mu i dalje neće nedostajati. Mene zanima Vaše mišljenje.
Hvala, Ivana

O: Postoje mnogi čimbenici, koje treba uzeti u obzir, prilikom upoznavanja jednog s drugim psom po prvi put (vrsta, pasmina, veličina, spol, dob, individualni temperament, zdravstveni statusi ljubimaca,...). Kako je to izrazito mnogo čimbenika, koje bi trebalo uzeti u obzir, skoro je i nemoguće procijeniti kakve će biti reakcije jednog ljubimca na drugog.

Također, mnogi uzgajivači navode da se češće pojavljuju problemi ako su pas "starosjedilac" i novi pas suprotna spola. Međutim, i za tu tezu postoje mnogi izuzeci.

Engleski koker španijeli se, kao pasmina, smatraju poprilično veselim i živahnim psima. Oni su energični, bistri te predstavljaju izrazito ugodno društvo, u pravoj okolini.

Većina engleskih kokera dobro podnosi društvo drugih ljubimaca, pogotovo ako ih se na to nauči još od "malih nogu".

U određenim slučajevima, engleski kokeri znaju biti i posesivni. U pravilu, ako i dođe do pojave posesivnost, to kratko traje.
 
Prilikom upoznavanja "starosjedioca" i novog psa trebalo bi se pridržavati određenih pravila:

- odabrati neko neutralno područje (npr. park) za upoznavanje i na takav način izbjeći eventualnu pojavu agresivnosti kao posljedica teritorijalnosti,
- u prvih nekoliko dana i tjedana zajednička života potrebno je osigurati dovoljnu količinu pažnje i jednom i drugom ljubimcu, i to na takav način da pokažete da je pas "starosjedilac"  ipak "broj jedan" (na takav način možete prevenirati pojavu ljubomornih ispada psa "starosjedioca"),
- prihvatite činjenicu da su prvi dani i tjedni izrazito bitni jer ljubimci postavljaju svoje granice te se postavljaju na hijerarhiji u čoporu.

Onog trenutka kada ljubimci prihvate svoje položaje u čoporu, može se govoriti o prestanku perioda privikavanja i početku zajedničkog života.

Više o ovoj temi možete pročitati u mojim ranijim odgovorima ovdje i ovdje.

OZNAKE: