Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam zlatnu koker španijelku staru 4.5 godine. Problem je što joj se jako osjeća neugodan miris iz ušiju. Stalno ih češe i trlja. Više ne znamo što napraviti?! Da li se možda radi o upali ušiju? Što bi trebali učiniti u tom slučaju? Imamo problem i s buhama, ne možemo ih se nikako riješiti. Koristili smo ampule i sprejeve ali buhe su non stop na njoj. Unaprijed zahvalna, Aleksandra.

O: Upalu vanjskog slušnog kanala (otitis externa), mogu uzrokovati bakterije, gljivice i paraziti. Upalne promjene mogu biti i posljedica alergija ili se javljaju kao kožna reakcija vanjskog zvukovoda po upali analnih vrećica.

U slučaju nagle pojave boli, najčešće se radi o stranom tijelu u uhu.

Klinički se bolest manifestira češanjem uške, tresenjem glavom i držanjem glave nakoso, tako da oboljelo uho leži niže. U akutnim slučajevima vanjski slušni kanal je otečen, zažaren i osjetljiv te prekriven gnojnim ili seroznim eksudatom. Ponekad iz uha može izlaziti gnoj, a dlake su na dnu uške slijepljene (otoreja). U kroničnim slučajevima nađe se crno smeđa i smrdljiva, ceruminozna masa.

Prije bilo kakve terapije trebate otići svom veterinaru kako bi pretražio slušni kanal otoskopom i po potrebi uzeo bris.

Ukoliko nije povrijeđen bubnjić, ušku i vanjski slušni kanal prije terapije treba očistiti otopinom za čišćenje uha. U ponudi Pet centra su "Otifree"(Vetoquinol) i Tekućina za čišćenje ušiju (Beaphar).

Buhe u okolini naših ljubimaca (tepisi, dekice, naslonjači) izlegu 50-tak jaja dnevno i tako kroz 100 dana života jedne buhe, prošire svoju populaciju u velikom broju. Dakle, u borbi s buhama nije dovoljno tretirati samo životinju. Pse možemo tretirti preparatima u obliku ampula (Frontline, Frontline Combo, Advantix - buha se mora nahraniti krvlju domaćina da bi uginula u tijeku 24 sata) ili ljubimce poprskati Frontline sprejem koji nametnike ubija trenutno. Vrlo su učinkovite i ogrlice antiparazitnog djelovanja (Kiltix, Scalibor, Ectoband i dr.) ili preparati na bazi eteričnih ulja (kokos, jojoba) u obliku spreja ili kapi koje nanosimo uzduž kralježnice svakih 3 cm po par kapi (Verminex kapi).

Istovremeno je neophodno tretiranje okoline (kućice psa, tepiha, dekica, namještaja, parketa) sprejevima protiv vanjskih nametnika (Biokil, Bio-Insect Shocker, Capha Des Clean). Bit je poprskati što veću površinu, po mogućnosti izaći iz stana da sve bude zatvoreno i tako ostaviti par sati. Nakon toga sve prozračiti (buhe i njihove larve ne podnose sunce i niske temperature, ispod 3°C) i postaviti deke i tepihe na sunce i vjetar, stan posisati i vrećicu iz aparata baciti odmah, a cijeli ovaj postupak ponoviti za 14 dana.

OZNAKE: