dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije nekoliko dana dobila sam akvarij (hladnovodni, cca 6l) s 3 ribice. Zanima me postoji li filter za tako mali akvarij ili nešto što bi vodu održavalo čistom dulje od sat vremena, naime nakon promjene voda se vrlo brzo zamuti i postane prljava. Hvala.

O: U ponudi naših trgovina postoje i filteri namijenjeni malim akvarijima (5-20 L). Pomoću takvih filtera moguće je intervale mijenjanja vode bitno prolongirati. Međutim, ovdje bih izdvojio i nekoliko dodatnih informacija. Naime, postoji određeno nepisano pravilo po kojem je za svaku ribicu potrebno cca. 10L vode. Ta količina se dodatno povećava ako se u akvarij postavljaju ukrasi, bilje,.. Iz tog razloga, smatram da bi za održavanje i postizanje optimalne kvalitete života ljubimaca potrebno bilo kupiti veći akvarij. Tako, za 3 hladnovodne ribice bi minimalni akvarij trebao biti od 20 L. U skladu s većim akvarijem i filtracija se mora prilagoditi.
 
Drugi segment koji je važno izdvojiti jest i hranidba.

Naime, pojačano davanje hrane ribicama nerijetko može dovesti do problema, koji se između ostalog mogu manifestirati i kao zamućenje vode.

Korisne informacije o držanju ribica možete saznati u sljedećim ranije objavljenim odgovorima:

Osnovno o zlatnim ribicama

Naseljavanje riba i računanje kapaciteta akvarija

Akvaristika za početnike - osnove o "slaganju" i održavanju akvarija

Izmjene vode u malom akvariju

Mali akvarij i održavanje vode

Filtracija vode / Pravilan redosljed stavljanja filtera

U svakom slučaju, u vezi svih informacija o akvaristici savjetujem Vam da kontaktirate i naše akvariste u sklopu trgovina Pet centra.