Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam par australskih zebica koje su snesle dva jaja. Do neki dan je mužjak najčešće ležao na njima na dnu kaveza, a onda je mama napravila gnijezdo od travčica i stavila jaja u njega, no od tada više ne leže na jajima. Da li je moguće da smo na neki način obilježili jaja pa da su ih iz tog razloga odbacile ili postoji neki drugi razlog? Hvala unaprijed,
Branka

O: Zebice su iznimno društvene, ali samo s drugim pticama. Plašljive su u društvu ljudi i ne vole da ih se mazi ili drži u ruci.

Također, dok leže na jajima nastojite ih čim manje uznemiravati na bilo koji način. Izbjegavate guranje ruke u krletku jer ih i na taj način možete zbuniti, odnosno preplašiti, te potaknuti na odbacivanje jaja.

Ako morate izvršiti kontrolu gnijezda ili ako je u gnijezdu više od 6 jaja (pa ih je bolje izvaditi van jer se ionako neće moći razviti tj. neće dobiti dovoljno topline za kompletan razvoj), onda je to najbolje učiniti dok ženke nema na jajima, a jaja premiještajte oprezno s pomoću npr. žličice.

Krletku treba postaviti na mirno mjesto i više ne premještati. U krletku im postavite gnijezdo s jednim otvorom, poželjno na više mjesto. Dnevno im osigurajte 14-16 sati svjetla. Ženka izleže 3-8 jaja, o kojima se brinu oba roditelja. Nakon 14 dana izlegu se ptići, a za narednih 21 dan napuštaju gnijezdo.

Više o australskim zebicama pisale su kolegice dr. Rumiha, dr. Balantin te kolega dr. Karakaš na sljedećim linkovima:

Australske zebice
 
Australske zebice

Australske zebice

OZNAKE: