Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Prije par dana sam kupila par australskih zebica. Prodavači kažu da su izležene prošle jeseni. Imam 2 pitanja: Prije par godina sam imala par zebica za koje se vidjelo da su baš zaljubljene - češkale su jedna drugu, "ljubile se", spavale su priljubljene jedna uz drugu... dok ove koje sada imam nisu takve. Ženka ponekad iščupa mužjaku perce, ponekad i spavaju na različitim prečkama! Hoće li se to popraviti i imam li razloga za brigu? Drugo: čula sam da mužjak ima običaj razbiti jaja kad ih ženka snese, i da zato za vrijeme ležanja na jajima treba pregraditi kavez. Je li to točno?
Unapred zahvalna! Alis

O: Općenito se smatra da su zebe vrlo društvene ptice i da se trebaju držati u paru. Ako im je prostor premalen i skučen, smetat će jedna drugoj. Mužjak se od ženke razlikuje po perju ispod krila koje je kod mužjaka sa bijelim točkicama, a osim toga mužjak ima i crvene obraze. Zebe moraju biti stare barem 9 mjeseci da bi mogle biti "zreli roditelji". I mužjak i ženka naizmjenično sjede na jajima 12-14 dana. Oba roditelja hrane mladunce. Iz tog razloga Vam ne bih preporučila da odvajate mužjaka i ženku za vrijeme gniježđenja i uopće. Mladunci napuštaju gnijezdo 4 tjedna nakon što se izlegu i u dobi od 5 do 6 tjedana postaju samostalni.

Da li će se Vaše zebe s vremenom bolje slagati, to je vrlo individualno, kako kod ptica, tako i kod drugih vrsta životinja, jer je svaka životinja, kao i čovjek individua za sebe.

Postoji mogućnost kada Vaše zebice spolno sazriju da će se i bolje slagati.

OZNAKE: