Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam nekoliko pitanja: 1. Kada sam kupila zebice odmah su se počele pariti. U mjesec dana je od jednog para zebica došlo 10 mladih, no u zadnje vrijeme samo rade jaja i ne sjede na njima. Samo ovaj mjesec morala sam baciti oko 30 jaja jer jednostavno su spacale na prečki. Što bi trebala napraviti? Probala sam im skinuti gnijezda no onda su snesli jaja u hranilici. 2. Pred jedno desetak dana sam kupila jednog malog Aleksandra i morala sam zebice staviti u manju krletku (prije su zebicama bile dvije krletke spojene). Od tada se tuku i čupaju, ostali su bez perja na vratu, jedan je čak ostao bez komadića jednog prsta, a na njihovoj koži su se pojavile uši. Je li je moguće da se to sve zbiva zbog smanjenja prostora?

O: Općenito se smatra da su zebe vrlo društvene ptice i da se trebaju držati u paru. Da bi mogle biti "zreli roditelji" zebe moraju biti stare barem 9 mjeseci. I mužjak i ženka naizmjenično sjede na jajima 12-14 dana. Oba roditelja hrane mladunce. Mladunci napuštaju gnijezdo 4 tjedna nakon što se izlegu i u dobi od 5 do 6 tjedana postaju samostalni. Vrlo su živahne ptice, te agresivne prema ostalim vrstama, legu se 4 puta godišnje, no to nije granica, a ovisno je o vremenu (može se uzgajati i preko zime u prostoriji koja se grije).

Gnijezda se izrađuju od drvene kućice, dimenzija 10x10x10 cm. Za vrijeme parenja potrebno ih je opskrbljivati raznim suhim travama, sitnim grančicama, sijenom, od čega si grade unutrašnjost kućice. Zebice su ptice koje spavaju u gnijezdu pa zbog toga je potrebno da budu čiste, a čistoću ćete održavati tako da unutar kaveza ili volijere stavite kadicu za kupanje, ali ne preduboku (samo 2-4 cm vode). Osim toga, potrebno je staviti suhi pijesak u kojemu će se čistiti od nametnika. Zebice ne razlikuju gnijezdo za nesenje jaja i mjesto za spavanje, stoga im je potrebno osigurati dva tipa gnijezda (za odmaranje i za leženje jaja).

Ženka zebica, ako je u izvanrednoj kondiciji lijegat će jaja neovisno o mužjaku. Tada je potrebno netom izležena jaja maknuti iz gnijezda. Ako dopustite da uzgoje više od tri legla u sezoni parenja, doći će do iscrpljenosti roditelja. Pravi razlog je što ih ne iscrpi samo nošenje jaja već podizanje mladih ptića. Ako je u gnijezdu više od 6 jaja, bolje ih je izvaditi van jer se ionako neće moći razviti jer neće dobiti dovoljno topline za kompletan razvoj.

U slučaju da im je prostor premalen i skučen, smetat će jedna drugoj. Ako promatramo pojam kanibalizma, onda se tu podrazumijeva nasilno nanošenje ozljeda, a manifestira se preko čupanja perja i ozljeđivanja kože. Kanibalizam se javlja u slučajevima oskudne hrane, loših uvjeta smještaja, zrakom onečišćenim ugljičnim dioksidom ili amonijakom koji se oslobađaju ako se izmet ptica ne otklanja redovito te prenapučen prostor. Jako je bitno i to da ženka u vrijeme parenja usklađuje prostor u kućici prema svojim potrebama, pa ponekad skuplja i perje drugih ptica ili ptica svoje vrste, pa nije nužno da se radi o kanibalizmu. Svakako, preporučujem veći kavez zebicama.

OZNAKE: