Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa starog 4,5 mj koji mjenja zube, do sad je sve proteklo u najboljem redu ali stvar se zakomplicirala kod posljednjeg očnjaka. Molim vas pogledajte slike u prilogu i dajte mi odgovor na sljedeća pitanja: 1. da li je pametno da ja pokušam u više navrata rasklimati zub koji treba promijeniti? 2. je li moguće da zub odpadne sam od sebe mada je još poprilično čvrst? Hvala!

O: O izmjeni zubiju u štenaca pisala sam ovdje. Dakle, kako stalni očnjaci izbijaju tek u starosti 6 mjeseci, za sada ne biste trebali imati razloga za zabrinutost jer se radi o mliječnom zubu koji će s vremenom ispasti.

Često se još u dobi od 6. do 7. mjeseca mogu vidjeti dvostruki očnjaci, stalni zubi su već izrasli, a mliječni još nisu ispali. No, kako su mi slike prilično mutne, jedino mi se daje neka naznaka da se radi o dvostrukom redu zubića. S obzirom na dob psa, jedino bi se moglo raditi o dva mliječna zuba. U tom slučaju još nije vrijeme za Vašu intervenciju jer će mliječni zub ispasti sam. Ako bi kroz najviše mjesec dana stanje ostalo isto, odvedite ljubimca kod veterinara koji  će na osnovu RTG snimke procijeniti o kakvom se problemu radi.

Iznijela bih ovdje i najčešće uzroke krivom rastu zubiju u pasa:

Zubi su spoj čvrsto mineraliziranog živog tkiva koji sisavcima služe za držanje, trganje i žvakanje. Oni nisu bitni samo za hranjenje već i za zaštitu kod pasa. Također, imaju i važnu ulogu u održavanju vlažnosti jezika unutar usne šupljine.

Iako su zubi različitog oblika i funkcija, iste su strukturalne građe. Središnji dio zuba čini pulpa ili kanal korijena u kojoj leže krvne žile i živci. Ovaj kanal okružuje dentin koji također osigurava strukturu većeg dijela zuba. Sjajna, zaštitna caklina prekriva vanjski dio krune (vidljivi dio zuba). Korijen zuba čvrsto se drži unutar donje čeljusti sa periodontalnim ligamentom. Ovaj jaki omotač "lijepi" korijen zuba za kost koja ga okružuje. Mekano tkivo koje okružuje bazu zuba naziva se gingiva.

Kao i u bilo kojem rastućem procesu, mnogo toga može krenuti po krivu u razvoju zuba. Greške u caklini, smjer rasta zuba, ili čak oblik čeljusti može rezultirati u lošem poravnanju, slabosti zubne strukture, predispozicije za raspadanje tkiva zuba i otežanog žvakanja.

Najčešći problem mlađe dobi u pasa je zaostali mliječni zub. Dakle, on još nije ispao a stalni zub je počeo rasti. Normalno se korijen mliječnog zuba resorbira kako bi se stvorilo mjesta stalnom zubu da izraste. Ako ovo nije zadovoljeno, stalni zub izrasta krivo što rezultira u lošem poravnanju zubiju ili malokluziji. Također, dvostruki korijeni uzrokuju nepravilno izrastanje i formiranje udubljenja za stalni zub što rezultira ranim ispadanjem zuba. Ovo uzrokuje ne samo loše poravnanje zubiju već može doprinijeti ranom razvoju bolesti zubiju (pogodovno mjesto za nakupljanje hrane, posljedično plaka i zubnih naslaga te bakterija). Ako se mliječni zub izvadi na vrijeme, stalni zub bez problema izrasta na primjerenom mjestu.

Osim navedenoga, česti je slučaj urođene mane (genetski uvjetovane) s neprimjerenim brojem zubiju (većim ili manjim brojem). O većem broju se može raditi u slučaju Vašeg štenca (navela sam da bi se moglo raditi o dva mliječna zuba). Prekomjeran broj zubiju može uzrokovati periodontalne bolesti uslijed smanjenog razmaka među njima i pogodovnih uvjeta zadržavanju hrane i posljedično bakterija. Suprotno, javlja se i nedostatak jednog ili više zuba. Oboje je genetski uvjetovano a RTG-snimkom se dobiva uvid o kakvom se patološkom procesu radi.

Zatim, česta je pojava i tumora zubiju i/ili njihove okoline u štenaca. Najčešće se radi o multiplom sarkomu zubnih folikularnih mononuklearnih stanica, zatim papilarnom karcinomu skvamoznih stanica te papilomatozi. Tumorozni proces najprije počinje pojavom izrasline u blizini postojećeg zuba koja ima tendenciju brzog rasta. Izraslina je obično tvrde konzistencije sa središnjim fistularnim dijelom (kanal kroz koji se obično cijedi sadržaj). Proces ne dozvoljava razvitak stalnog zuba već uzrokuje hiperplaziju (bujanje) koštanog i mekog tkiva u okolini. Proces je kroničan i ireverzibilan a jedino je uspješno liječenje kirurški zahvat.

Općenito se abnormalnosti zuba mogu podijeliti prema tome da li je uzrok razvojni ili okolišni. Dok okolišni imaju očiti uzrok, razvojnima se najčešće uzrok ne može pronaći. Okolišni faktori poput mehaničke sile, imaju utjecaja na zub tijekom razvoja, razaraju strukturu zuba nakon završenog rasta, mijenjaju njegovu boju ili pak smjer izbijanja zuba. Razvojni uzroci najčešće utječu na broj zuba, veličinu, oblik i strukturu zuba. Na izbijanje zuba utječu i neki okolišni faktori. Izbijanje može biti prekinuto prerano nedostatkom prostora u usnoj šupljini za njegov rast. Drugi razlozi su: tumor, cista, trauma i obloženo zadebljalo koštano tkivo ili mekano tkivo.

Dakle, nikako nemojte sami pokušavati izvaditi zub jer može zaostati korijen. Ovo dovodi do lokalne infekcije što oštećuje caklinu stalnog zuba koji bi trebao izrasti. Također, prisutnost korijena spriječiti će stalni zub da izraste u pravilnoj poziciji jer će biti kronično inficiran. Također, nemojte taj dio rezati jer oštri rubovi mogu dovesti do oštećenja mekanog tkiva u usnoj šupljini. Osim toga, rezanjem pupla ostaje izložena bakterijama što uzrokuje infekciju, otečenje, bol i u konačnici gubitak zuba.

Nepravilno poravnanje zubiju često je teško stanje koje dovodi do problema sa hranjenjem, deformitetom u rastu usne šupljine, periodontalnim bolestima, traume mekog tkiva.

Prekobrojni zubi, zarotirani ili nagnuti u abnormalnom kutu mogu rezultirati u ranom pojavljivanju zubnih bolesti ili pojačavaju infekciju u usnoj šupljini, zatim, neravnomjerno trošenje zuba što dovodi do trošenja cakline, slabljenja i lakšeg loma zuba i izloženost kanala korijena zuba te boli u zglobovima čeljusti.

Iz svega iznesenoga, nepravilnosti zubala u Vašeg štenca mogu biti: dva mliječna zuba, mliječni zub očnjaka i stalni zub sjekutića, početak specifičnog tumoroznog procesa. Točno razlikovanje moguće je jedino općim kliničkim pregledom te RTG-snimkom zubala.

Za svaku je pohvalu redovito pregledavanje usne šupljine Vašeg ljubimca, te Vam svjetujem da svakako nastavite sa istim kako biste na vrijeme uočili eventualne nepravilnosti.

OZNAKE: