Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam štene zlatnog retrivera, staro 5 mjeseci. Problem je u tome što su mu počeli ispadati zubi. Prvi put se to desilo prije desetak dana, a do sada su mu ispala dva zuba, a ostali su jako slabi i klimaju se! Molim vas recite mi što se to događa s mojim psom, da li je to normalno, postoji li možda neki veliki problem? Veliki pozdrav, Katarina

O: U trenutku svoga rođenja štenci nemaju zube, a mliječni zubi počinju izbijati u dobi od 25 - 30 dana, da bi potpuno izbili najkasnije do 45. dana starosti. Štenci imaju 28 mliječnih zubi, odnosno 12 sjekutića, 4 očnjaka i 12 predkutnjaka.

Mliječni zubi su prvi zubi, manji su i šiljatiji od trajnih koji će ih kasnije zamijeniti.

U štenaca izmijena mliječnih zubi u stalne započinje u dobi od četiri mjeseca. Mliječni zubi do 4. mjeseca života postaju istrošeni i počinju se klimati, te počinju ispadati. Počinju izbijati sjekutići, da bi potpuno izbili do 5. mjeseca starosti. U petom mjesecu starosti vidljivo je izbijanje prvog pretkutnjaka u donjoj čeljusti, a sa 6 mjeseci pojavljuju se očnjaci. Kutnjaci izbijaju posljednji, između 6. i 9. mjeseca starosti. U konačnici pas ima 42 stalna zuba, od kojih su 12 sjekutića, 4 očnjaka, 16 predkutnjaka i 10 kutnjaka.
U fazi izmjene zuba vrlo se često javlja krvarenje zubnog mesa, što ne bi trebalo komplicirati situaciju, a javlja se kao posljedica prodora stalnog, relativno oštrog zuba. Da bi svome ljubimcu olakšali stanje preporučujem Gingisan gel od Vetoquinola ili Beapharopv gel s propolisom, koji osim što ublažavaju ovakvo stanje, djeluju i protuupalno, te smiruju nadraženost zubnog mesa.  

Kako štene za vrijeme izmjene zubi ima stalnu potrebu gristi, ponudite mu igračke od tvrde gume, žvakalice od teleće kože i sl.

Vrlo je bitno da povremeno pogledate usnu šupljinu Vašeg ljubimca, kako biste na vrijeme uočili eventualne nepravilnosti u izbijanju zuba (stalni zub je izbio a na istom mjestu se još uvijek nalazi mliječni), plak ili kamenac, te eventualne upalne promjene zubnog mesa. U navedenim slučajevima indicirana je urgentna veterinarska intervencija, kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

OZNAKE: