Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam ženku zlatnog retrivera koja se tjerala prvi put kada je imala otprilike godinu i pol dana. Krvarenje je trajalo prilično dugo, oko 15 dana, i bilo je stvarno obilato. Danas ima dvije godine i pet mjeseci, i od tada nije se više tjerala. Što je razlog tome, je li to znak neke (teže) bolesti, treba li se hitno javiti veterinaru, što učiniti? Inače, ne pokazuje nikakve znakove da nešto nije u redu, vesela je, dobra, razigrana, puna energije.
Hvala! Ivan.

O: Svakako pročitajte odgovor Spolni ciklus kod kuje od 06.06.2006.

Anestrija je pojava izostajanja vanjskih znakova estrusa. Aciklija je izostajanje spolnog ciklusa ili spolni ciklus nije redovan. Ovi poremećaji najčešće nastaju zbog poremetnje u funkciji jajnika:
1) atrofija jajnika - nastaje jer hipofiza ne luči FSH i LH zbog prekida veze između hipotalamusa i hipofize ali je primarni uzrok najčešće u vanjskim faktorima - kronične bolesti, invazije endo i ektoparazitima, manjkava hranidba...
2) ciste na jajnicima
3) neoplastične tvorbe na jajnicima 
4) neoplastične tvorbe na maternici te drugi patološki procesi u organizmu.

Za točnu dijagnozu se morate obratiti Veterinarskom fakultetu - Klinici za porodiljstvo kako bi obavili specijalistički pregled (ginekološki). Radno im je vrijeme svaki dan od 9-11 sati i 16-18 sati (ponedjeljak - subota), te nedjeljom i praznicima od 9-11h.

OZNAKE: