Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Molim za jednu informaciju! Imam kuju staru 9 godina i upravo je danas, 4. lipnja, počela s tjeranjem. Od kojeg dana ciklusa i dokad je moram "držati u karanteni" - svake godine nismo sigurni kada joj otpočinju plodni dani pa je većinu vremena zatvorena. Zato molim za preciznije podatke.
Hvala, pozdrav! Igor

O: Spolni ciklus ili estrus je razdoblje od jednog do drugog tjeranja, a fiziološki u kuja nastupa dva puta godišnje. Moguća su i odstupanja pa se u nekih kuja ciklus može ponoviti nakon 4 i pol mjeseca ili čak nakon 8 mjeseci.

Estrus obuhvaća promjene koje nastaju na spolnim organima, koje nastaju kao posljedica djelovanja spolnih hormona, okoline, zdrastvenog stanja ženke, prehrane, starosti i dr.

Spolni ciklus sastoji se od četiri faze. U svakoj toj fazi koncentracija hormona je različita, odnosno koncentracija hormona se mijenja.

Vanjski podražaji (trajanje svijetla, stupanj svijetlosti, vlažnost miris i dodir sa drugom životinjom), potaknut će senzore, odnosno osjetila vida i mirisa. Sve će ovo djelovati na hipotalamus (u njemu se nalaze nukleusi za seksualni centar), odnosno centralni živčani sustav, na koru velikoga mozga, a ako je dovoljno jak podražaj i to preko neurotransmitera, nadalje će djelovati na promjene ponašanja životinje. Nukleusi iz hipotalamusa luče tzv. Relizing hormone, koji djeluju na adenohipofizu i svaka skupina stanica iz adenohipofize luče drugi hormon (FSH, LH, LTH). Ti hormoni djeluju na gonade, a upravo FSH (folikulo-stimulirajući hormon) djeluje na razvoj "mjehurića" na jajniku, pa nastaju folikuli I, II i Grafov folikul. Kada se razina FSH i LH (lutenizirajući hormon) u krvi izjednači, dolazi do pucanja Grafovog folikula. Do izjednačavanja razine FSH i LH dolazi zbog povratno kočeće sprege svakog hormona pojedinačno, odnosno folikuli luče estrogen, a povećanje količine estrogena izaziva smanjnje lučenja FSH, a povećanje lučenja LH. Upravo to izjednačavanje FSH i LH dovodi do ovulacije.

Prva faza spolnog ciklusa ili proestrus je izrazito duga u kuja i traje oko 9 dana. U to vrijeme se javlja iscjedak crvenkaste boje zbog hiperemije, uslijed djelovanja hormona i pucanja kapilara. U ovoj fazi dozrijevaju folikuli na jajnicima, luči se estradiol koji uzrokuje proliferaciju maternice i vaginalnog epitela.

Druga faza spolnog ciklusa ili estrus traje ovisno o pasmini, oko 9 dana. U ovoj fazi dolazi do pada koncentracije estrogena i povećava se koncentracija hormona koji će izazvati ovulaciju. U ovoj fazi ženka je spremna za parenje. Količina iscjetka je vrlo mala, svijetle boje.

Treća faza ili diestrus traje 60-70 dana, ukoliko ženka nije gravidna. U ovoj fazi dolazi do regresije promjena koje sam prije opisala, odnosno do oblikovanja žutog tijela. Ove promjene se odvijaju pod utjecajem progesterona.

Četvrta faza ili anestrus je faza spolnog mirovanja. Ova faza traje slijedećih 150 dana, a u krvi dolazi do opadanja koncentracije spolnih hormona.

Treba uzeti u obzir da trajanje ovih perioda može odstupati nekoliko dana, ovisno o pasmini, veličini itd.

Kuja ovulira najčešće dvanaestog dana, od početka krvarenja. Naravno, treba spomenuti da to može biti i 10.-14.dana, a postoje i podaci koji govore da se to može desiti čak i 5. dana i 25. dana spolnog ciklusa. Postoje i fizički znakovi koji nas mogu upućivati da je nastupila ovulacija, a to su: stidnica postaje edematozna, hiperemična, kuja povlači rep u stranu, osobito kada ju mazite po stražnjem djelu leđa, dozvoljava mužjaku parenje. No, treba naglasiti da se kod kuja može desiti i tzv. lažno tjeranje, kada je iscjedak jako oskudan, te u tom slučaju ne možemo odrediti točan period ovulacije. Sigurna metoda je uzimanje vaginalnog brisa, kojim pratimo povećavanje vaginalnih epitelnih stanica, koje nastaju zbog povećanja koncentracije estrogena. Kada se stanice povećaju za 60%, uzimaju se uzorci krvi i određuje titar protutijela karakterističnih za progesteron. Ovo se još naziva i progesteron test.

Ako sam dobro shvatila, Vaša kuja se 4.06. počela tjerati (ako je prisutan iscjedak), što znači da 12.-14. dana trebala nastupiti ovulacija, odnosno 16.06-18.06. No, svakako trebamo uzeti u obzir i preživljavanje spermija +/- 4 dana. U ovom periodu bi svakako trebali pripaziti, ako ne želite leglo, a moja preporuka je da ju pazite svih 21- 25 dana, od početka tjeranja. Upravo iz razloga zbog mogućih odstupanja koje sam navela i činjenice da jedino navedeni testovi mogu nam dati pouzdane podatke kada je zaista nastupila ovulacija.

OZNAKE: