Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imamo westya, ženkicu, staru 2 i pol mjeseca. U zadnjih tjedan dana, nešto se čudno događa sa njezinim zadnjim nogicama. Jednostavno se ruši, npr. pri obavljanju nužde jadna ne može čučnuti i sva se zaprlja. Hoda ona, ali zadnje nogice joj prema unutra idu, ponekad legne, a nogice joj otiđu širom. Dosta je nestabilna i brzo se umori pa legne. Kao da su joj zadnje nogice od gume. Mislili smo da je to možda zbog starijeg psa kojeg također imamo, a koji se u igri prevrne na nju. Tada smo pitali veterinara prijatelja koji je bez pregleda rekao da je možda prebrzo narasla pa je zbog tog nestabilna te nam je preporučio vitamin D za kosti, da bi to pomoglo. Što Vi mislite, u čemu je problem? Hvala, Mirela

O: Intenzivan rast se kod pasa odvija u dobi od 3. do 8 . mjeseca, tako da Vaša kujica nije u dobi od 2 i pol mjeseca mogla previše narasti jer je tek počela rasti.

Promjene na kukovima kod malih pasmina pasa (kao što je westy) nisu uobičajene, čak su i vrlo rijetke, u smislu displazije koja nastaje u doba intenzivnog rasta. Tada se zglob kuka izglobljuje jer je izložen prevelikim opterećenjima u doba intenzivnog rasta, ali se te promjene javljaju kod velikih pasmina pasa.

U svim kompletnim dehidriranim i konzerviranim hranama za pse dodani su vitamini A, D3 i E, tako da ako dajete gotovu hranu, vjerojatno nije u pitanju nedostatak vitamina D koji izaziva rahitis.

U slučaju Vaše kujice moguće se dogodilo istegnuće jednog ili više ligamenata na stražnjim nogama ili luksacija patele (iskliznuće ivera), zbog čega ona "usukano" hoda i vrlo brzo se umori.

O luksaciji patele je opširno pisala kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Preporučam Vam da Vašu ljubimicu odvedete kod veterinara koji je specijalizirao ortopediju, a možda najbolje na Veterinarski fakultet, na Kliniku za kirurgiju, kako bi se najstručnije utvrdila prava dijagnoza i adekvatna terapija.

OZNAKE: