Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Lijep pozdrav, našoj maltezerici od 2g. utvrđen je početak luksacije patele lijeve noge (desna i kičma su joj ok) te me zanima koji bi joj vitaminsko - mineralni dodatak usporio razvoj bolesti. Također su mi preporučili C vitamin i flex-a-min, samo ne znam u kojoj količini bi joj davala C vitamin (ima 5 kg) i da li bi mogao biti u obliku šumećih tableta?
Zahvaljujem unaprijed na odgovoru! Srdačan pozdrav od Ivone

O: Patela ili iver je mala kost koja je umetnuta u tetivu velikog butnog mišića. Nalazi se prednje starne koljena, a predstavlja važan oslonac velikom butnom mišiću.

Ova kost je lebdeća kost, sa svoje stražnje strane presvučena je hrskvicom kojom klizi pri pokretanju po donjem dijelu butne kosti pa na RTG snimkama patela izgleda kao klin, a na butnoj kosti postoji odgovarajući utor kako bi smijer kretanja patele bio uvijek isti.

Problemi koji nastaju najčešće su vezani za traumu ili genetiku. Kao posljedica traume ili slično, najčešće nastaje luksacija ili iščešenje, pri čemu specifične sile "izguraju" patelu iz njenog ležišta usporkos svim vezivnim svezama i mišiću koji se opire tome. Osim kod trauma, luksacija patele može se dogoditi i spontano prilikom normalnih kretnji i svakodnevnim aktivnostima psa. U tim slučajevima rijetkost je samo jedno iščašenje, već je češća situacija da se luksacije događaju povremeno i bez intenzivnih kretnji. Moguće je i da nakon prvog traumatskog iščašenja, slijedom cijelog niza faktora dođe do trajne nestabilnosti u tom području, pa patela postane "luksabilna", odnosno sklona iščašenjima. Ukoliko nema početne traume, već patela od prve "iskače" bez traume, govorimo o stanju za koje se predispozicija nasljeđuje, a njegovu pojavljivanju može pogodovati i mišićna slabost.

Upravo problemi sa patelom česti su uzrok šepanja pasa malih i većih pasmina. Najčešće nastaje medijana luksacija patele, gdje patela "isklizne" prema medijalnoj starni koljena. Rijeđe se viđa lateralna luksacija patele, kada patela sklizne na vanjsku stranu koljena. Medijalna luksacija patele češća je u manjih pasmina i to u ženki, dok lateralnu luksaciju češće susrećemo u velikih pasmina pasa. No, postoje i iznimke pa se ponekad i nađe lateralna luksacija u manjih pasmina, a medijalna u velikih.

Najčešće se javlja prolazna bol i šepanje, a pas ponekad poskakuje poput zeca. Kada kod psa za kojeg znamo da ima luksaciju patele dođe do akutne boli i šepanja moramo obratiti pažnju na druge moguće uzroke takvih simptoma, kao što je povreda križnih ligamenata koljena. Ovisno o stupnju luksacije ovisi intentizet i učestalost šepanja.

Prvi stupanj luksacije: koljenski zglob je normalan, a do luksacije patele dolazi samo kada je zglob u ekstenziji i kada pritisnemo patelu. U ovom stadiju bolesti, najčešće nema manifestnih znakova bolesti pa se i ne preporučuje kiruški zahvat.

Drugi stupanj: u ovom slučaju patela obično leži na svojem mjestu, ali u fleksiji zgloba dolazi do njene luksacije i ona ostaje luksirana dok ju pritiskom ruke ili stavljanjem zgloba u ekstenziju ne vratimo natrag na mjesto. Ponekad se sama patela vrati natrag prilikom istegnuća noge i šepanje prestaje. U ovom satdiju bolesti već su moguće degenerativne promjene na samoj strukturi koljena pa se preporučuje operativni zahvat. U ovom stadiju vidljivi su i znakovi bolesti, odnosno šepanje, poskakivanje i držanje noge u zraku.

Treći stadij bolesti: patela je gotovo uvijek luksirasna, a ponekad se može vratiti na mjesto postavljanjem noge u ekstenziju.

Četvrti stupanj: patela je konstantno luksirana i ne može se vratiti na mjesto. Ovakvo stanje potrebno je što prije sanirati, osobito u mladih pasa, kako ne bi došlo do daljnih oštećenja zgloba.

Ovisno o intezitetu bolnosti i šepanju, osim kirurške, propisije se i terapija analgeticima. Osim analgetika preporučljivo je davanje preparata sa hondroitin i glukozamin fosfatom. U našim trgovinama u ponudi imamo preparate Caniviton i GAG.

Caniviton je prah koji sadrži hondroitin sulfat, odnosno šećere s učinkom na zglobove, vitamin C, mangan, jod, selen te L-karnitin. Hondroitin regenerira hrskavice, tetive i ligamente. Vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima, pa dodatak vitamina C prevenira otok zglobova. Preparat se daje u dozi od 1 žličice na 30 kilograma tjelesne težine, a dolazi u pakiranju od 400grama i 1 kilograma.

GAG je glikoaminoglikan, koji je dobiven iz osušenih zelenih usnatih školjki, a pomaže u održavanju zdravlja vezivnog tkiva i zglobnih hrskavica.Osim navedenoga sadrži omega-3 masne kiseline, koje imaju protuupalni učinak, aminokiseline, hondroitin sulfat, heparin i heparin sulfat, brašno morskih algi, vitamin E i selen. Preparat se dozira u dozi od jedne žličice za pse do 15 kilograma.

Kako je flex-a-min humani preparat, nije registriran za primjenu u pasa, koncentracija djelatne tvari ne odgovara, a i doza. Pomoćne tvari koje se koriste u humanim preparatima, prilagođene su probavnome miljeu čovjeka te se ponekad javljaju i želučano - crijevne reakcije u pasa, isto vrijedi i za humane preparate vitamnia C. Stoga Vam preporučam da svakako svome ljubimcu dajete jedan od ova dva veterinarska preparata, s time da uz Caniviton koji sadrži i vitamin C, nije potrebno posebno dodavanje istoga.

OZNAKE: