Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Prije nekoliko dana sam primjetila da moj pas ima suhu kožu. Sve mu je puno krastica po glavi, vratu i leđima. Radi se o westhighland white terrieru i pročitala sam da oni kao pasmina imaju problema s osjetljivom kožom. Kupam ga blagim psećim šamponima i hranim Hill's-om. Je li moguće da je to zbog centralnog grijanja i suhog zraka? Molim vas za savjet što da napravim. Unaprijed hvala, Nina Koydl

O: Problemi s kožom u Westhighland White Terriera predstavljaju najveći zdravstveni problem.

Većina tih problema je nasljedne prirode i zahtijevaju dugotrajno liječenje.

U ove pasmine pasa često se javlja inhalacioni ili atopički dermatitis, primarna ili sekundarna seboreja, infekcija s Malassezia sp. i sl. Malassezia sp. je vrlo često uzročnih infekcija kože. Ove kvasnice normalno se nalaze na koži psa, a infekcija se pojavi kada se one prekomjerno namnože. Westiji su genetski predisponirani za ovu bolest, a klinički znaci variraju od masne kože, kože posute krasticama, zacrvenjene kože, javlja se svrbež, pa i ranketljiv miris kože. Ako se ne liječi, stanje se komplicira s ispadanjem dlake, odebljanjem kože i crnom obojenosti kože, a vrlo često se javi i infekcija uha. Malasezija je sekundarna infekcija, pa se javlja u slučaju pada imuniteta ili organizma ili kože. U liječenju infekcije Malassezijom potrebno je liječiti i primarnu bolest. Koža s alergijom na buhe ili preosjetljivosti na neke sastojke hrane, atopičkim dermatitisom, imunodeficijencija ili seboreja predisponirajući su faktori za infekciju ovom kvasnicom. Također, povećana vlažnost u zraku pogodovno djeluje na rast kvasnice.

Westiji su skloni alergijama kontaktom s kožom, ingestijom alergena ili inhalacijom. Najčešći simptom alergije je češanje bilo lokalizirano ili sistemski po tijelu. Buhe su vrlo česti izvor kontaktnih alergija. Kontrola infestacije buhama lako se može vršiti mjesečnom aplikacijom ampule Advantixa ili Fronlinea.

Prvi znak problema s kožom može biti prisutnost krastica na koži, nosu ili šapi. U drugim slučajevima, problemi s kožom mogu početi malim sitnim lezijama koje se postepeno šire. Krastice se mogu otvoriti, krvariti ili se može cijediti sekret, a nakon toga se stvori krasta. U nekim slučajevima javlja se gubitak dlake, površina kože se zacrveni i mogu se razviti čirevi. Najčešći uzroci kože posute krastama, zacrvenjene, s prisutnim svrbežom i lizanjem su: alergije, ugrizi buha, kožni šugarci, upala analnih vrećica, loše održavanje krzna, infekcije uha.

Zima je godišnje doba kad se javljaju problemi i sa suhom kožom. Hladan zrak i grijani zrak uzrokom su niske vlažnosti zraka u stanu ili kući što isušuje kožu u pasa. Vrlo često se javlja svrbež, a posljedično tome i infekcija kože. Kupanje dodatno može isušiti kožu. Ako je potrebno psa češće kupati svakako koristite neke iz medinske linije šampona (Vétoquinol Dermilen šampon).

Prehrana također može biti vrlo važna za stanje kože. Ako je prehrana siromašna masnim kiselinama važnim za kožu, potrebno je dodavati dodatke prehrani koje održavaju zdravu funkciju kože i dlake (Dermanorm kapsule ili ulje, Ungiotin mite prašak). Koža iziritirana ugrizom buha, šugarcima ili alergijom kliničkom slikom je vrlo slična suhoj koži.

Liječenje kožnih problema ovisi o uzroku. Svakako bih Vam preporučila posjet veterinaru kako bi dijagnostičkim metodama utvrdio točan uzrok problema kože u Vašeg kućnog ljubimca, te preporučio odgovarajuću terapiju.

OZNAKE: