Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Koker španijel star 12 godina bio je kod veterinara na pregledu, gdje mu je napravljen bris desnog oka i ustanovljene su bakterije staphylococcus aureus i staphylococcus beta haemolitycus grupe B. Uz taj problem, što su nam rekli da je ustvari konjuktivitis oka, pas ima i problem sa desnom stranom njuške koja je također suha, pa nas zanima da li je to povezano s tim manjkom suza i suhim desnim okom? Savjetovali su, uz antibakteriološke injekcije, korištenje Optimmune masti pa nas zanima da li postoji kakva zamjenska mast ili kapi za oči te gdje se mogu nabaviti? Također, da li postoji još kakva mast ili kapi za oči koji bolje djeluju na navedene bakterije?

Uz to, zanima nas da li je to izlječivo uopće i kako te kojim lijekovima, životinjskim ili zamjenskim humanim? Unaprijed hvala na odgovoru i lijep pozdrav,
Danko

O: Keratokonjunktivitis sicca je jedan od oblika upale oka, a odnosi se na upalu rožnice i konjunktive s posljedičnom redukcijom produkcije suza. To se događa kod smanjenja količine vode u suzama, a ona normalno iznosi 95% volumena suza. Bez vode, oko prekriva gusti sloj masnoća i mukoze.
 
Bakterijski uzročnici konjunktivitisa mogu biti različiti, kao što su stafilokoki, pneumokoki, streptokoki,...

Staphyloccocus aureus je gram pozitivna bakterija iz roda Staphylococcus. Ova bakterija se kod životinja može naći i kao dio normalne flore površine kože. Stafilokoki najčešće uzrokuju lokalne infekcije na koži, odnosno, u ovisnosti od virulencije i otpornosti organizma, mogu se krvlju ili limfom proširiti po čitavom organizmu ili u razna druga tkiva i organe. Stafilokoki mogu uzrokovati i infekcije sluznica, kao što je upala krajnika, sinusa i spojnice oka. Ulazna vrata za infekciju najčešće su sitne ozljede, kao i pogodovni čimbenici (npr. oslabljen imunološki sustav).
 
Suze nastaju u dvije lakrimalne žlijezde oka. One vlaže oko, štite ga proteinima (antibakterijsko djelovanje), te ispiru iritirajuće ili infektivne agense iz konjunktivalne vrećice. Bez suza, oko je iritirano, konjunktiva postaje zažarena, a rožnica s vremenom postaje smeđa. Oštećena konjunktiva podložna je bakterijskim, virusnim i gljivičnim infekcijama. Kako je suzni sustav oka povezan s nosnom šupljinom uskim kanalom, kojemu je uloga da odvodi višak suza u nosnu šupljinu, moguće je da je posljedično s desne strane nosnih otvora smanjena vlažnost.
 
Optimune (Cyclosporine) se koristi u pasa za terapiju suhog keratokonjunktivitisa (tzv. "suho oko"), pannusa i kroničnog superficijalnog keratitisa. Cyclosporine pripada skupini lijekova koji djeluju imunosupresivno. U pasa potiče stvaranje suza, vjerojatno stimulacijom suznih žlijezda. Produženo korištenje cyclosporina može rezultirati bakterijskim ili gljivičnim infekcijama, obzirom na supresiju imunog sustava.
 
Nanosi se na oboljelo oko 2 puta dnevno, a u težim slučajevima i 3 puta. Kako bi došlo do veće produkcije suza tretman bi trebao trajati 3 - 8 tjedana. Ako se tretman prekine, tipični klinički znakovi se brzo vraćaju. Stoga terapiju ne treba prekidati bez konzultacije s veterinarom jer, i kad se javi poboljšanje, treba nastojati prevenirati "relaps". Ponekad je tretman potrebno provoditi doživotno, 1 do 2 puta dnevno.

Potrebne su stalne kontrole jer je kontraindicirano koristiti preparat u slučaju virusne ili gljivične infekcije oka. Cyclosporine se također ne bi trebao koristiti ako postoje ulcerativna oštećenja rožnice.

Ako je točna pretpostavljena dijagnoza, u terapiji bi mogle pomoći umjetne suze. Problem je u tome što ih je potrebno aplicirati 4 - 6 puta na dan.

U literaturi se navode i kirurške metode liječenja ove vrste oboljenja. Jedna od njih je transpozicija parotidnog kanala, a osigurala bi vlaženje oka. Zatamnjeni sloj rožnice, koji nastaje kao posljedica njene iritacije a oslabljuje vid životinje, moguće je otkloniti superficijalnom keratektomijom.

Na žalost, ne raspolažem informacijom vezanom uz druge slične preparate, odnosno, savjetujem Vam da se oko istog raspitate kod svog veterinara. Također, savjetujem Vam da se obratite i na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, gdje će stručnjaci na području oftalmologije moći Vam pomoći, odnosno, dalje Vas savjetovati.

Također, kako konjunktivitis može biti lokalno oboljenje, ali i samo jedan od simptoma neke opće infekcije, u svakom slučaju induciran je kompletni pregled ljubimca.

OZNAKE: