dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Okotila se vijetnamska svinja, ne pazi na male, gazi ih, ne da im cicati. Kako da ih othranimo?
Hvala. Barbara

O: Korisne informacije i savjete možete pronaći u ranijem odgovoru Graviditet i porod vijetnamske svinje.

Tijekom prasenja treba svako prase očistiti od sluzi, osušiti i skrstiti pupkovinu, dezinficirati te staviti prase pod grijalicu.

Novooprasena prasad nema vlastitu termoregulaciju i termoizolaciju. Treba osigurati temperaturu 32-34°C. Termoregulacijski mehanizam počinje sustavno funkcionirati od 12-og dana života. Prasad koja se pothladi za više od 2 stupnja ispod tjelesne temperature od 39,5°C pati od hipoglikemije, postaje avitalna, slabije sisa, oslabljenog je imuniteta, sporo se oporavlja, ugiba.

Važno je da tek opraseni praščići uzmu kolostrum. Iz kolostruma praščići dobivaju antitijela i stječu tzv. pasivni imunitet, odnosno otpornost na nepoželjne utjecaje okoline. Količina antitijela u kolostrumu ubrzano se smanjuje (početkom prasenja kolostrum sadrži najviše antitijela, a već nakon 6 sati upola manje), a isto se tako smanjuje i sposobnost sluznice tankog crijeva novooprasene prasadi za usvajanja antitijela iz kolostruma.

Predstarter je zamjenica za mlijeko krmače i mora zadovoljiti sve hranidbene potrebe sisajuće prasadi, biti prilagođen njihovu probavnom sustavu i biti ukusan da bi ga prasad rado jela. Počinje se davati u 7. danu od okota uz sisanje. Konzumiranje predstartera tijekom dojnog razdoblja povoljno djeluje na razvoj enzimatskog sustava odnosno priprema organizam praseta na probavu hrane poslije odbića.

Možete malim praščićima dati kravlje mlijeko neprerađeno, razrijeđeno s vodom 1/3 i 2/3 mlijeka i, naravno, moraju biti pod grijalicom. Hranjenje treba biti svakih 2 sata ili po njihovoj volji. Obratite se i veterinaru radi vitaminske potpore.

OZNAKE: