dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Molim Vas da mi odgovorite koliko dugo traje trudnoća vijetnamkske svinje i u kojoj dobi se najranije može pariti? S poštovanjem, Snježana

O: Vijetnamska svinja (eng. pot-bellied pig), kao što i sam naziv kaže, je vrsta mini-svinja koja potječe iz Vijetnama. Ova vrsta svinja raste do 4 godine starosti, a žive i preko 20 godina. Prema svojim veličinama, koje dosežu kao odrasli primjerci, mogu se usporediti sa srednje velikim do velikim pasminama pasa. Također, postižu tjelesne težine od 8 kg pa sve do 136 kg. Osim po izgledu i veličini, karakteriziraju ih i ravne i po strani položene uši, kao i ravan rep.

Iako ova vrsta svinja svoj rast i razvoj završava nakon nekoliko godina života (3-4 godine), svoju spolnu zrelost dostižu izrazito rano. Tako, smatra se da mužjaci vijetnamske svinje postaju sposobni oploditi ženku već u dobi od nekoliko mjeseci (2-3 mjeseca). Ženke su spolno zrele već sa 4 do 5 mjeseci života.

Graviditet u vijetnamske svinje traje između 110 i 115 dana (3 mjeseca, 3 tjedna i 3 dana). Prosječno leglo broji 6-8 malenih, mada se mogu pojaviti i veća legla s 12-15 praščića.

Sam porod traje oko 1-2 sata tijekom kojeg "izlaze" maleni praščići najčešće u intervalima od po 15-30 minuta. Ovdje se treba posebno spomenuti, kao i kod svih drugih ljubimaca, posebna važnost stalnih kontrola kao i kontakta s veterinarom. Naime, veterinar bi tijekom graviditeta trebao pregledati ljubimca, utvrditi broj plodova kao i kontrolirati sam tijek graviditeta. Na takav način je moguće osigurati najprikladniju skrb ljubimca tijekom graviditeta kao i obavijestiti samog veterinara ako nešto ne bude išlo kako treba. Samo pravilna i pravodobna pomoć, u slučajevima komplikacija kako graviditeta tako i samog poroda, može rezultirati osiguravanju optimalne i prikladne zdravstvene skrbi ljubimca/ljubimaca.

OZNAKE: