Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam mačku staru oko 5 godina. Do skoro je imala problem sa disanjem i upalu pluća. Uspjela sam to riješiti uz pomoć veterinara. Sada se mačka počela veoma čudno ponašati. Na početku sam mislila da joj nešto nije u redu s kičmom, ali izgleda da je u pitanju stomak. Teško hoda i vuče stomak. Mislim da je trudna, ali u prošlim trudnoćama nije se ponašala ovako čudno. Veoma je nervozna, mlati repom i apetit joj je pojačan. Šta da radim? Jelena

O: Kolegica Andrea Babić, dr. vet. med. pisala je detaljnije o dijagnostici graviditeta kod mačaka ovdje.

Graviditet (gestacijski period) ili skotnost u mačaka traje od 60 - 67 dana, a većina mačaka se okoti u periodu od 63 do 65 dana.  Trudna mačka je stalno gladna, a posljednja 2-3 tjedna prije okota preporuča se hraniti je hranom za mačiće premium kvalitete.

Nekoliko dana prije poroda ženka postaje nemirna i traži pogodno sklonište. Što se porod više približava, izraženiji su znakovi poroda uključuju nervozu, bolnost i gubitak apetita, a mačka se nemirno se kreće sve dok ne započnu kontrakcije. Par dana prije okota mliječne žljezde su povećane i počinju polako curiti kapljice mlijeka, a područje trbuha maca liže i čupa dlaku.

Kada se približi vrijeme okota, mačka će početi presti, otići će na mjesto koje je izabrala i ubrzano će disati. Trudovi će početi polako i s dugim pauzama bez promjena. Tijekom trudova mačka će se gnjezditi, okretati pa čak ponekad i napustiti planirano mjesto okota. Iz rodnice se može pojaviti prozirni iscjedak i tad mačka više neće napuštati mjesto okota.

Uglavnom okot kraje nešto kraće kod kratkodlakih i mački finije (gracilnije) konstitucije te užih kostiju glave (poput sijamske pasmine), dok kod domaćih maca, koje su veće težine te okruglije i krupnije glave, okot traje nešto duže.
 
Maca bi trebala biti pregledana od strane veterinara da se potvrdi gravidnost, a također i da se izbjegne mogućnost komplikacija kod poroda ako se radi o skotnosti.

OZNAKE: