Odgovara:
 Andrea Babić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Zanima me sve o trudnoći kod mačaka: kako izgleda, kako se ženka ponaša i sve ostale znakove? Moja ženka se sparila prije manje od mjesec dana i od tada primjećujem znatne promjene u ponašanju (iako trbuh za sada nije jako velik, pa se brinem da možda nije uspjelo) - u prvih 3 tjedna je puno i često jela, mislim da nije imala pauzu veću od 3 min između jela; sada kao da odbija hranu, jede znatno manje, troma je, samo spava i puno više se mazi. Trbuh joj se objesio a cice su otečene, mada ne jako. U biti, samo me brine mora li mačka imati ogroman trbuh dok je trudna jer sam negdje čitala da u prva 4 tjedna trbuh ne raste znatno, već da se tek u drugoj polovici može po trbuhu promjetiti da je skotna.

Ona je sada u tom prijelazu, a kako je ovo njen prvi okot nemam baš iskustva pa molim savjet. Mislite li da je moja maca skotna? Inaće se tjerala svakih 14 dana, a sada se nije tjerala više od mjesec i pol. Tijekom parenja mačak je bio kod nas te su se parili čitave dane tokom 6 dana.
Hvala, Kristina

O: Opisane promjene kod mačke mogu, ali i ne moraju biti siguran znak da li je trudnoća prisutna. Po svemu što ste opisali (izostanak tjeranja, lagano proširen abdomen, otečeni mamarni kompleksi) - to bi odgovaralo 6. tjednu graviditeta. Ukoliko je zaista tako, uskoro će maca početi čupkati dlake oko mliječnih žlijezda, tako da one postaju izložene i vidljivije. Kod mladih maca se tek u zadnjim tjednima abdomen znakovito proširi - pa ukoliko sada primjećujete da se svakim danom maca sve više "širi", to s većom sigurnošću možete očekivati skori sretni događaj.

Svakako, točna dijagnostika graviditeta u mace je moguća ultrazvučnom ili RTG pretragom, pri čemu kod kasnijeg graviditeta, kao što je slučaj kod Vaše mačke, preporučamo RTG pretragu. Naime, na rentgenskoj snimci će se točno vidjeti, osim građe, i točan broj plodova, što je od neprocjenjive pomoći ako pri porodu nešto krene krivo. To je naime jedini siguran znak da je porod zapeo, ako znate točan broj očekivanih mačića, a porod se prekine dok još nisu svi donešeni.

OZNAKE: