Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kratkodlakog bernardinca, mužjaka starog 14 mjeseci. Išao je u školu, vodim ga u šetnje, igram se s njim. Potpuno je socijaliziran s ljudima i djecom. Obožava djecu. No, međutim ima jednu jako veliku manu. Kad god mu priđe drugi pas, on ga uopće ne ponjuši, već krene u napad iz čistog mira. A kada mu pas ode, onda počne plakati za njim i želi se igrati. Meni se čini da to radi iz nesigurnosti, da ne zna procijeniti drugog psa. Loših iskustava otkad je kod nas nije imao, a s 2 mjeseca je došao k nama. Namjeravamo ga kastrirati uskoro pa me zanima koliko je moguće da će kastracija smanjiti takvo njegovo ponašanje. Napominjem da tako reagira i na mužjake, ženke i štence.

Također, imamo i još jednu ženku bernardinku i s njom se izvrsno slaže.
Unaprijed hvala, Sabina

O: O agresiji pasa prema drugim psima pisala sam detaljnije ovdje.

Hormonalna regulacija muških spolnih hormona je vezana za testise. U muških životinja u intersticijskim stanicama testisa stimulirajući hormon stimulira Leydigove stanice na lučenje testosterona. Testosteron je najvažniji muški hormon i o njemu ovise svojstva po kojima se razlikuju muške od ženskih životinja. Drugim riječima, ako nema testisa, nema niti lučenja testosterona i mužjak nije zainteresiran za kujice u vrijeme kada se one tjeraju. Jedino je moguće da neke promjene nadbubrežne žlijezde izazivaju spolno ponašanje, budući da i nadbubrežna žlijezda luči testosteron.

Nakon kastracije je prosječno psu potrebno tri tjedna da se hormoni izluče iz cirkulacije.

Kastrirani psi obično su primjerenijeg ponašanja. Ne samo što nemaju toliku želju za lutanjem (u potrazi za kujom u tjeranju), ne obilježavaju mokrenjem svoj teritorij (testosteron - muški hormon- glavni je pokretač ovog poriva povezanog sa dominantnosti), manje su agresivni prema drugim psima. Ova nepoželjna ponašanja naročito su pod kontrolom ako se psa kastrira između 9. i 12. mjeseca starosti, prije spolne zrelosti i razvijanja loših navika. Zatim, pokazalo se kako psi pokornijeg ponašanja postaju bolji kućni ljubimci ako se kastriraju.

No, kako se kastriranjem samo smanjuje produkcija hormona testosterona, tako pas dominantnog karaktera zadržava želju za lutanjem i agresivnijim ponašanjem. Ako se kastracija poduzima kao mjera za spriječavanje nepoželjnog ponašanja, bez discipline i preodgoja unutar i van kuće neće sama riješiti problem.

Da li Vaš pas na taj način pokazuje samo dominantno ponašanje ili jednostavno ponavlja naučeno ponašanje ili se radi o nekom drugom problemu zdravstvene prirode, najbolje će utvrditi veterinar u veterinarskoj ambulanti.

OZNAKE: