Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Moj pas je mješanac labradora i rotvajlera i star je 3 god. Kao mladunče sve je bilo u redu kad bi bio s nekim psom, no sad se "promijenio" i zanima me zašto on ne podnosi druge pse? Ima nekoliko pasa u mome kvartu s kojima se igra (staford, buldog i mops) i jedino te pse podnosi. Druge ne podnosi i odmah ih "napadne", a ne znam zašto?! Ljude (pogotovo djecu) obožava i njima neće nauditi i svi ga uvijek mogu pogladiti i igrati se s njim. Redovito ga cijepimo i vodimo veterinaru te se jako dobro brinemo o njemu. Samo želim znati zašto ne podnosi druge pse, a ova tri da?
Veronika

O: Psi se mogu ponašati agresivno iz različitih razloga. Jedan od dobro poznatih je i netrpeljivost jedinki istog spola. Iako je Vaš ljubimac prema ljudima prijateljski naklonjen, ipak bi ga trebalo u potpunosti socijalizirati.

Vi morate vladati svojim ljubimcem kako se on kroz život ne bi, nakon nekog lošeg iskustva ili iz drugih poriva, odlučio stvar riješavati na svoj način.

 Vrlo je važno da razumijemo zašto i u kojim situacijama pas iskazuje agresiju. Kada pas ugrize drugog psa, a to se najčešće događa sa psima istoga spola, treba procjeniti da li je njegov čin u tom trenutku opravdan. Ponekad je agresija opravdana jer pas reagira instinktivno, npr. ako se pas brani od drugog psa, borba za teritorij, ženku i sl. Za agresivno ponašanje pasa uvijek postoji razlog koji je očigledan psu, ali vlasnicima nije uvijek jasan.

Znaci agresije mogu biti različiti, a manifestiraju se kao gledanje izravno u oči (nekoliko minuta), upozoravajuće režanje, pokazivanje zubiju, griženje u prazno, lajanje i griženje, tj. napad. Režanje može biti posljedica nesigurnosti i straha, ali isto tako pokušaja da pas upravlja situacijom. U svakom slučaju ovo je početni i blagi oblik agresije koji predstavlja fazu upozorenja. Jednom kada se pojavi, agresivno ponašanje nikada ne prestaje samo, te ga treba obuzdati, smanjiti i otkloniti.

Najčešće je u pasa prisutna takozvana dominantna agresija. Ova vrsta agresije često je usmjerena na pse, pa čak i na ljude. Agresija se javlja češće među psima podjednake dobi, spola i veličine, što ne mora uvijek biti pravilo. Iako se čini da nastupa naglo, to je proces koji svakako traje određeno vrijeme, a pas svaki put procjenjujući svoj položaj nastoji zadržati stečenu poziciju i prijetnju čak pretvoriti u napad. Spolnim sazrijevanjem životinja se počinje nametati u prostoru i grupi u kojoj obitava, pokušavajući zadobiti (i zadržati) vodeću poziciju. Ova pozicija nije trajna, podložna je stalnom dokazivanju i nadmetanjima.

Riješenje je da otkrijete zašto se pas tako ponaša, da li se brani, da li osjeća strah: zbog nekakve slične prijašnje situacije ili jednostavno želi pokazati "tko je glavni", osobito ako se nalazi na svome teritoriju. Sukob Vašeg psa s drugim psima može biti rezultat uspostavljanja pseće hijerarhije ili socijaliziranja sa starijom populacijom pasa u njegovom "kvartu".

Postoji razlika između patološke agresije i normalnog psećeg reagiranja prilikom konflikta, odnosno sukoba s drugim psom. Odvikavanje od patološke agresije (a treba je točno dijagnosticirati) je kompleksna radnja i trebala bi biti provedena pod nadzorom za to školovane osobe (škole za dresuru i odgoj pasa). Prvo treba naći glavni uzrok takvog ponašanja, provokativne (za psa) situacije treba izbjegavati, modificiranje ponašanja odnosno korekcije raditi vrlo strpljivo i uz obavezno nagrađivanje (kolačići). Kada ugleda druge pse tokom šetnje, Vaš ljubimac mora čekati znak ili odobrenje od Vas da im se pridruži, a do tada mora sjediti ili ležati i tek nakon odobrenja krenuti prema ostalim psima.

Teritorijalna agresija još je jedan oblik agresije koja je prisutna u pasa a javlja se kada se psi ponašaju zaštitnički, prema Vama, svome prostoru ili sl. Ovakvu agresiju je moguće spriječiti, već u ranoj dobi, ako svoga psa upoznate s redovitim posjetiteljima svoga doma. Vjerojatno i iz tog razloga normalno prihvaća susjedne pse jer je sa njima odmalena i ne smatra ih prijetnjom.

Vaš pas je u dobi koja je krajnja granica da pokušate obuzdati i pokazati tko je "gazda". Budite dosljedni u svojim postupcima sa psom i nikako mu ne popuštajte. Također se trebate postaviti kao "vođa" i dati psu jasnu poruku da se u svakoj situaciji mora pokoriti Vašoj naredbi. Učenje koje je prošao kao štene trebalo bi se svakodnevno ponavljati, a odnosi se na osnovne vježbe poslušnosti. Budite uporni i dosljedni. U dresuri se koriste metode nagrade i kazne. Kazna ili nagrada trebaju slijediti neposredno nakon izvršenog jer jedino tako će pas stvarati uvjetne reflekse kojima ćete moći upravljati. Uvijek treba pokušati s pozitivnim poticajima, a samo iznimno može se koristiti i kazna. Vježbe bi trebale biti kratke (30 min), a treba ih ponavljati tako dugo dok ih pas ne savlada.

Preporučam Vam da, uz pomoć priručnika za odgoj pasa ili odabirom profesionalnog dresera, započnete sa psom ponovo raditi osnovne vježbe poslušnosti. Tako ćete postići da se u svim situacijama ponaša prihvatljivo. Vrlo je važno da dobro uvježbate naredbu "Stoj!" i "Dođi!". Svakodnevno bi trebalo hodati uz nogu s uzicom i bez nje, a ostale vježbe uključuju izvršavanje naredbi kao što su "Sjedi!", "Lezi!" i dr.

Kako biste smanjili mogućnost agresivnog ponašanja, nastojte prepoznati znakove nadolazeće agresivnosti. Preduhitrite problem tako da mu, ako je potrebno, stavite i brnjicu. Svakako ga nagradite ako po naredbi ignorira psa na kojeg bi inače reagirao agresijom ili neprijateljskim ponašanjem.

Ukoliko će uspjeh u odgoju biti samo djelomičan, preporučam Vam da psa kastrirate.

Općim kliničkim pregledom (krvna slika, RTG, UZV i sl.) može se isključiti neki od organskih uzroka promjene ponašanja tako da je bez pregleda nemoguće utvrditi da li je poremećaj ponašanja nastao uslijed nekog patološkog procesa u organizmu.

OZNAKE: