Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P:  Pas (dalmatiner) mi ima problem s analnim vrećicama već koji mjesec. Malo mu se zakomliciralo i nateklo. Star je 5 godina. Veterinar je rekao da će to operirati da ne bi nastao nekakav tumor, međutim odustao je od operacije zbog hladnog vremena. Dao mi je mast nekakvu da mu mažem 2-3 puta na dan i da pričekamo da malo otopli. Pas ima kućicu u dvorištu i dobro je izolirana i dosta topla, međutim par dana je već u agoniji, tako bi rekao, jauče i cvili dan i noć. Veterinar mi je dao rimadyl tablete da mu dajem da mu bol popusti. Ne znam što više raditi jer zima nije ni počela kako treba i bojim se kako će to pas izdržati. Jasno mi je da se zakompliciralo jer je to malo i ozeblo i nateklo. Što da radim? Ivan

O: O problemima sličnim kao kod Vašeg psa pisala je opširno kolegica Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med. ovdje.

Vašem psu su zbog upale analnih žlijezda postale teške i gotovo nemoguće one najosnovnije radnje, a to je sjedenje i vršenje velike nužde. Može biti prisutna i vrućica. Bol iskazuje cviljenjem i zavijanjem.

Manualnim istiskivanjem i prema izgledu sadržaja možemo ustanoviti koji je najvjerojatniji uzrok. Ukoliko je sadržaj zaostao u vrećicama, on je pastozni i smeđi. Ukoliko su i žlijezde upaljene, sadržaj je kremasto žuti ili žuto zeleni. Kod apscesa, tj. nakupljanja gnoja u vrećicama sadržaj je crveno smeđi i gusti.

Ukoliko Vaš veterinar ne može izvršiti operaciju trenutno, a najvjerojatnije zbog starosti psa i velike zime vani koja nepovoljno djeluje na cirkulaciju, neophodno je da stavi psa na antibiotsku terapiju, a barem tri dana za redom bi trebalo kanilom isprati analne žlijezde 0.025 % klorheksidinom ili 0.4 % povidon jod otopinom i nakon toga se aplicira antibiotsko/kortikosteroidni pripravak. Puno bi značio i topli oblog izvana.

Antibiotska terapija injekcijama ili u tabletama trebala bi trajati barem 7 do 14.

Nakon toga upalu bi trebalo prevenirati učestalim kontroliranjem punjenosti analnih vrećica.

Kirurško odstranjenje analnih vrećica može imati trajan učinak u rješavanju problema, ali vrlo česte su komplikacije u vidu permanentne fekalne inkontinencije i čestih fistula (novonastalih kanalića kroz koje sadržaj pronalazi put van) kod nepotpunog odstranjenja vrećica.

OZNAKE: