Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam aljaškog malamuta 10 god. starog. Primijetila sam da su mu žlijezde otekle, ali zbog malo nezgodne naravi, kada su neke intervencije u pitanju, ne bih mogla tretirati nikako. Postoji li neki savjet kako to održavati ili na neki način smiriti. Ovaj problem se sada prvi put pojavio.
Unaprijed hvala na savjetu. Tamara

O: Jedan do dva centimetra od čmara nalaze se mirisne vrećice, u kojima se skuplja sekret analnih žlijezda, koji se odvodnim kanalićima izlijeva u trenutku defekacije u rektum (završni dio debelog crijeva).

Sekret analnih žlijezda služi psima za obilježavanje teritorija na kojem se nalaze, te kao vrsta međusobne komunikacije. Uslijed mekane stolice ili proljeva, izostaje pritisak izmeta na analne vrećice, pa sekret zaostaje u vrećicama, gruša se te začepljuje izvodne kanale. U tom slučaju, sekret predstavlja idealan medij za razvoj bakterija, što rezultira upalom, koja se često komplicira gnojenjem i resorpcijom takvog sadržaja iz vrećica. Nerijetki su recidivi ovakvog stanja nakon terapije.

Zbog zaostajanja sadržaja, vrećice se povećavaju, oko analnog otvora vidimo izbočenje kože, nastaje jak svrbež i bolna osjetljivost područja oko čmara. Pas postaje nervozan, maše repom, često se dešava da struže čmarom po zemlji (zbog svrbeža), a područje oko anusa grize zubima ili liže. Svrbež se može javiti i na drugim djelovima tijela, kao posljedica resorpcije i migracije sadržaja unutar organizma. Ponekad se javlja i svrbež uški, te upala vanjsko ili srednjeg uha. Ako na iritiranim djelovima kože, parazitiraju buhe, nakon ugriza, pas se još jače češe, te se stanje može dodatno komplicirati alergijskim dermatitisom. Na koži nastaju promjene u vidu eritema ili ekcema, koje životinja izrazito grize, te nastaju povrede kože i tkiva koje mogu biti jako duboke. U takve povrede naseljavaju se različiti organizmi, uzrokujući upale i gnojenja.

Na temelju kliničkih znakova bolest se može lako raspoznati, a dijagnoza se postavlja rektalnom palpacijom analnih vrećca, pri čemu se nalazi njihovo povećanje i bolnost, a na pritisak izlazi sekret neugodnog mirisa i tamno sive ili tamno smeđe boje. Ukoliko je došlo do gnojenja, te nastanka apscesa i fistula, takav sekret osim gnoja može sadržavati i primjese krvi.

Ovakvo stanje svakako zahtjeva intervenciju veterinara, bez obzira da li se radi o samom početku ili je došlo do komplikacija. Veterinar manuelno ispražnjuje zaostali sadržaj u analnim vrečicama, nakon čega uvođenjem kanile ili sl. izvodnim kanalima, ispire analne vrećice antiseptikom ili sl. Ponekad je uputno aplicirati i antibiotik prolongiranog djelovanja, te po potrebi primijeniti kortizonsku terapiju. Kod težih slučajeva, čestih recidiva, a osobito u pasa koji imaju i česte promjene na koži kao posljedica retencije sadržaja analnih vrećica, preporuča se kiruško odstranjivanje istih. Upaljena koža oko čmara može se liječiti antibiotskim mastima ili sl., kako bi se umanjila upala, bolnost i svrbež.

Kod temperametnih pasa, pražnjenje analnih vrećica od strane veterinara iziskuje strpljivost i blagi postupak, kako bi postupak bio što bezbolniji za psa.

Vjerujem da kolege veterinari koji ordiniraju u mjestu gdje živite sa svojim ljubimcem, imaju pomoć veterinarskih bolničara i tehničara, koji poznaju metode obuzdavanja pasa, te drugih životinja.

Kako uz mekanu stolicu, postoji još niz drugih faktora koji potpomažu nastanku ovakvog stanja, savjetujem Vam da obratite pozornosi i na prehranu Vašeg ljubimca.

Psima koji su skloni nakupljanju i retenciji sadržaja, preporuča se specijalna medicinska hrana. Takva hrana prevenira učestalo punjenje analnih vrećica, te dermatološke probleme koji nastaju kao posljedica istih. U našim trgovinama u ponudi imamo medicinsku hranu:
-d/d Hills prescription diet u dehidriranom obliku s patkom, lososom i jajima, te u konzerviranom obliku sa jelenom, janjetinom, patkom i lososom.
-Sensitivity control Royal Canin u dehidriranom obliku, te u konzerviranom obliku sa piletinom i patkom.
-dermatosis formula Eukanuba u dehidriranom i konzerviranom obliku.

Za sve dodatne informacije možete se obratiti veterinarima u Pet centru.

OZNAKE: