Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kavkaskog ovčara 6 godina, šepa lagano na zadnju desnu nogu. Bili smo na slikanju (magnetska rezonanca) i pokazalo je uklještenja kralješničkog diska (mislim l6, l7) tj. to suženje kanala gdje prolaze živci i boli! Molim vas recite mi što je najbolje od terapije da radim i koji preparati, nije važna cijena! 
Unaprijed hvala,
Nataša

O: O uklještenju ili herniji diska pisala je kolegica dr. Vrhovac-Uzur Hernija diska

Briga za psa koji ima problema sa zglobovima obuhvaća nekoliko područja: kontrola tjelesne težine i aktivnosti, fizikalna terapija, dodaci prehrani za stabilizaciju lokomotornog sustava, kontrola boli te drugi dodaci prehrani koji smanjuju upalu (nezasićene masne kiseline, a osobito omega-3).

Od preparata koji se koriste za jačanje zglobova, ligamenata, tetiva i hrskavica u Pet centrima možete nabaviti: Petvital GAG - preparat koji pruža odličnu opskrbu sustava za kretanje s glikozamin glikanom (GAG). Njegovim djelovanjem obnavlja se i stabilizira struktura vezivnog tkiva (tetive, ligamenti, zglobna hrskavica, diskovi). Ovaj preparat je visokovrijedan kompleks prirodnih tvari koje povoljno djeluju u vrijeme skotnosti, u fazi rasta, kod povećanog opterećenja sustava za kretanje, a isto tako i kod starijih životinja. Sadrži aminokiseline i brašno morskih algi, osušene zelene usnate školjke te vitamin E i selen kao zaštitu od štetnih tvari koje nastaju staničnom mjenom tvari. Preparat je u prodaji u obliku tableta te praška.

Također, u našoj ponudi je i Caniviton forte prah s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Caniviton je dopunsko sredstvo hrani za stabilizaciju lokomotornog sustava u pasa s visokim sadržajem glikozaminoglikana (hondroitin sulfat). Glikozaminoglikani pripadaju velikoj skupini tzv. šećera s učinkom na zglobove i to tako da regenerira hrskavice, tetive i ligamente, održava ih gipkim te na taj način olakšava nesmetano kretanje. Caniviton se pokazao izvrsnim nakon velikih opterećenja tetiva, ligamenata i zglobova. Dodatak L-karnitina u preparatu omogućuje bolji rad srca i skeletne muskulature i skraćuje vrijeme odmora nakon sportskih natjecanja. Dodatak joda podupire metaboličke procese te tako potiče vitalnost životinja. Dodani vitamin C i selen povećavaju zaštitu tkiva od njegovog oštećenja toksičnim metaboličkim produktima te tako preveniraju otok zglobova koji se može javiti uslijed nedostatka. Za efektivno jačanje i dugotrajnu zaštitu hrskavice preporuča se, npr. Caniviton, primjenjivati kroz period od najmanje 3 mjeseca.

Također, spomenuti ću i programe medicinske hrane renomiranih proizvođača kod takvih indikacija:

- Hill's Prescription Diet "j/d" hrana koja služi kao hranidbena potpora liječenju problema sa sustavom za kretanje kod pasa, a sadrži visoku razinu EPA, omega 3-masnih kiselina koje smanjuju upalu oko zgloba i u zglobu, a dobivaju se iz ribljeg ulja dubinskih riba. Također sadrži antioksidantsku formulu s vitaminom E i C, selenom i beta-karotenom te na taj način pojačava zdrav imunološki sustav, a osim toga sadrži kontrolirane kalorije koje sprječavaju povećanje tjelesne težine, bez dodatnog opterećenja za zglobove.

- Royal Canin Veterinary Diet "Mobility support" i "Mobility special large dog" za pse kojima je tjelesna masa preko 25 kg. Indikacija za njenu upotrebu je pomoć u održavanju pokretljivosti zglobova odraslog psa, a sadrži zelenousne dagnje koje reduciraju simptome upale zglobova u pasa, te pomažu u održavanju pokretljivosti zglobova, sadrži i omega-3 masne kiseline dugih lanaca koje moduliraju upalne reakcije i imaju blagotvoran učinak na zglobove, također sadrži i sinergistički antioksidacijski kompleks koji reducira degradaciju stanične DNA, jača imunološki sustav i neutralizira slobodne radikale te sadrži umjerenu koncentraciju energije koja pomaže u prevenciji debljanja.

- Eukanuba Veterinary Diets, program "Joint Mobility" predstavlja potpunu hranu za pse koja pomaže u kontroli tjelesne težine s ciljem smanjenja opterećenja zglobova, te sadrži posebne sastojke koji pomažu zdravlju zglobova (glukozamin i hondroitin sulfat), boljem imunitetu, zdravlju probavnog sustava, boljoj kvaliteti kože i dlake, te dnevnoj higijeni zuba i održavanju normalnog nivoa šećera u krvi.

Preporučila bih Vam da u dogovoru sa Vašim veterinarom a prema načinjenim pretragama i nalazima odlučite što bi od navedenih preparata bilo najbolje za Vašeg ljubimca.

OZNAKE: