Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Jučer ujutro naš pas je normalno bio vani i ponašao se kao i inače. Popodne je odjednom pao, ukočile su mu se sve noge i strašno je zacvilio, istodobno se pomokrio. Uopće se nije mogao uspraviti niti stati na noge i prizor je bio grozan. Odmah smo odjurili veterinaru. Prva dijagnoza je bila moždani udar, ostavljen je kod veterinara i bio je na infuziji 6 sati. Izvadili su mu krv i shvatili da također ima problema s bubrezima tj. da su mu vjerovatno akutno zatajili, ne znam koja je točna vrijednost, tj. u čemu se mjere bubrezi, no njemu je to 500, a normalno je oko 100(nalazi su morali ostati kod veterinara). Nakon infuzije bio je u puno boljem stanju, vratili su mu se osjeti, međutim ne može ustati i stražnje noge su mu oduzete.

Ima reflekse, miče pomalo sa stražnjim nogama i repom, ali ništa više od toga. Uputili su nas na veterinarski fakultet, i odmah smo ujutro obavili snimanje kralježnice da bi ustanovili da pas na kraju uopće nije imao moždani, već je sve izgledalo kao moždani udar. Na kraju su uspostavili dijagnozu da mu je iskočio disk i da mu je taj disk pritisnuo leđnu moždinu i da je usljed toga nastala paraliza stražnjih nogu. Također ima zakržljali zadnji kralježak i primjene na kralježnici koje upućuju na neke tumore za koje vjeruju da su dobroćudni. Pas je star 10,5 godina i mješanac je između srednje pudlice i još jednog mješanca. Veterinari su nam rekli da se u ovakvim slučajevima pas zna oporaviti, da mu ta oteklina splasne i da okošta, te pas i dalje može normalno živjeti uz adekvatnu njegu i više brige, te naravno uz puno sporiji ritam života. Također naravno postoji opasnost da se stanje ne popravi. A problem veliki u cijeloj priči je taj što mu zbog bubrega ne mogu dati adekvatne ljekove, jer se boje da će mu još više pogoršati stanje bubrega koji su usljed infuzije počeli puno bolje funkcionirati. Pas normalno jede, ima apetita i normalno pije, naravno uz našu pomoć. Također je dobivao puno puta kortikosteroide zbog strašnog kašlja koji ga je gušio zadnjih nekoliko godina, a to naravno nije pogodovalo bubrezima. Mene zanima drugo mišljenje, naravno vjerujem našim veterinarima jer su uz našeg psa od kada je bio beba, i dobar su tim, ali zanima me kakva su inaće iskustva s iskakanjem diska i kakav je oporavak nakon toga?
Unaprijed se zahvaljujemo na odgovoru i srdačan pozdrav! Tena

O: Do degenerativnih promjena na kralješnici pasa najčešće dolazi na mjestima najvećeg mehaničkog opterećenja. To su mjesta gdje slabije pokretan dio kralješnice prelazi u jače pokretan - vratni i slabinski dio.

U zglobnom prostoru između kralježaka nalaze se intravertebralni diskovi koji se sastoje od fibroznog prstena i elastične jezgre.

Degenerativne promjene koje nastaju na disku imaju za posljedicu suženje intervertebralnog prostora, te pojavu osteofita (koštanih izdanaka) i razvoj diskartroze.

Diskartroza može imati za posljedicu djelomično ispupčenje fibroznog prstena (protruzija diska) ili potpuni izlazak nukleusa kroz napuknuti fibrozni prsten (hernija diska). Posljedično dolazi do pritiska na kralješničku moždinu i/ili jedan od glavnih živaca koji izlaze iz kralješničke moždine.

U pasa se javlja hernija diska u dva tipa. Jednim su obično zahvaćene male pasmine pasa sa kratkim nogama i dugom kralješnicom, a događa se kada materija nukleusa izleti u kralješnični kanal. Drugi tip - protruzija diska - češća je u velikih pasmina pasa, kada pulpa nukleusa izbija u kralješnični kanal. Klinički znakovi variraju ovisno o lokaciji ozljede, npr. u vratnoj kralješnici može uzrokovati disfunkciju u svim udovima, dok u donjem dijelu leđa samo u stražnjim nogama. Prema znanstveniku dr. Dunningu ozljede kralješničke moždine rezultiraju u gubitku neuroloških funkcija prema određenom redu, a vjerojatnost za oporavak je najviše uvjetovana brzinom poduzete terapije. U prvom stadiju životinja gubi osjećaj pozicije udova. Ovo je vidljivo pijanim hodom (ataksija). Ako se problem pogoršava, pas gubi sposobnost pomicanja nogu. U zadnjem stadiju (paraliza) pas gubi sposobnost osjećaja u nogama. Paraliza može biti progresivna, ali i nastupiti naglo.

Liječenje hernije diska ovisi o stupnju trajanja neurološke disfunkcije, a provodi se medikamentozno ili kirurškim zahvatom. Za blage ozljede diska bez gubitka snage i voljnih pokreta dovoljno je mirovanje i ograničenje aktivnosti. Lijekovi se koriste ako je prisutna bol slabog intenziteta, s malom ili bez neurološke disfunkcije. Obično se koriste protuupalni lijekovi i miorelaksansi. Zahtjev je strogo mirovanje jer lijekovi protiv bolova mogu rezultirati u preranom vraćanju normalne aktivnosti. Ona pak može dovesti do još većeg izguravanja materije diska, što dovodi do pogoršanja kliničkih znakova ili pak paralize. Strogo je mirovanje neophodno i iz razloga što je vrlo čest povratak kliničkih znakova i nakon poduzete terapije lijekovima.

Kirurški zahvat trebalo bi razmotriti u svakom slučaju stalne boli ili one koja se ponavlja, kod otežanog stajanja i hodanja, naglog pogoršanja simptoma ili simptoma koji nemaju cjeloviti odgovor na terapiju.

Prognoza kod oštećenja leđne moždine ovisi najprije o stupnju ozljede i reverzibilnosti procesa. Dobar je prognostički znak percepcija bolnih podražaja prema repu, odnosno stražnjem dijelu tijela, od mjesta ozljede.

OZNAKE: