Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam kujicu boksera staru 3,5 mjeseca, veeeeliko dvorište i puno trave a tu nastupa problem.. malo, malo gubica naotiče i vadimo žalce od pčela. Znam da se zbog naravi pasa takve stvari ne mogu spriječiti ali me interesira kod oticanja gubice kako da postupim (evo upravo sada je natečena desna strana gubice a ja sam držala obloge od acidi borici). Ima još jedna stvar, već jedno duže vrijeme sva je puna kao nekih prištića odnosno to više izgleda kao puno malih uboda ispod vrata i po tijelu. Kako da postupim pri ubodu pčele i jeste li mišljenja da bi te točkice mogle biti neka vrsta alergije? Puno i unaprijed Vam hvala,
Dada

O: Pas je po prirodi lovac i lovi sve što stigne, pogotovo kada su mali. Zbog toga često dolazi u nezgodne situacije, kao što su ubodi osa, stršljena, pčela, pauka ...

Problemi se pojavljuju kada dođe do uboda. Ubod je prilično bolan, dolazi do pojave otekline, crvenila, a nisu rijetke ni alergijske reakcije. Ako psa ubode pčela u grlo, može doći i do gušenja.

Naravno, znati ćete kada dođe do uboda jer će Vaš ljubimac tresti glavom i šapicama se češati po njoj. Ubod stršljena, ose ili pčele može dovesti i do pojačane salivacije i pojave pjene na usta, što može biti poprilično uznemiravajuće, pogotovo ako mu ne znate uzrok.

Nekoliko stvari možete učiniti da smanjiti osjećaj boli od uboda pčele:

1. Operite područje uboda otopinom mlake vode i sode bikarbone (1 velika žlica sode bikarbone u 1L mlake vode). Otopina tako pripremljena nije opasna ako se proguta. Perite svakih 10 minuta dok se oteklina ne smanji.
2. Kod lokalnih reakcija dovoljno je staviti hladan oblog, te kortikosteroidnu kremu.
3. Ako Vam ljubimac dozvoli, izvadite žalac.
4. U težim slučajevima, odvedite ljubimca kod veterinara koji će biti u mogućnosti dati antihistaminik (smanjuje oteklinu i svrbež te prevenira pojavu sistemskih poremećaja).

U našim trgovinama možete kupiti Canine Petvital bio-insekt shocker koji osim što djeluje insekticidno, djeluje i repelentno što znači da insekte odbija i mirisom, te na takav način sprječava ubod istih.

Kolegica dr. Ivana Mlinar-Gruja pisala je o ubodu pčela ovdje.

Moguće je da su prištići, koje ste primjetili po tijelu ljubimca, posljedica kontaktne alergije. Ako je ona posrijedi, psa možete kupati u posebnom medicinskom šamponu Vetoquinol Meladerm - šampon za pranje, njegu dlake i ublažavanje svrbeža, odnosno Vetaquinol Dermilen - hipoalergijski šampon za pse i mačke, te na takav način olakšati situaciju svom ljubimcu.

U protivnom, savjetujem Vam da se obratite svom veterinaru radi postavljanja točne dijagnoze i odgovarajuće terapije.

OZNAKE: