Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Mojoj Viki se u oku danas pojavio treći kapak. Nazvala sam veterinara, a on mi je rekao da dođem za dva dana na kirurški zahvat. Možete li mi dati savjet, šta da uradim do tada i da li postoji neka druga metoda. Da li mogu stavljati obloge od kamilice i da li mogu mazati s masti za oči za ljude Maxitrol. Mom vas šta da uradim pošto je vikend, a tako mi je žao. To je štene staro skoro 4 mjeseca. Ana

O: Treći kapak imaju i psi i mačke, za razliku od čovjeka. To je važna struktura oka koja se sastoji od hrskavice u obliku slova T koja je sa obje strane presvučena sluznicom.

U trećem kapku nalazi se i pomoćna suzna žlijezda koja je smještena sa unutarnje strane trećeg kapka, dakle prema oku. Funkcija trećeg kapka ima nekoliko - ono mehanički štiti samo oko, ima funkciju u obrani oka od mikroorganizama, ima sekretonu funkciju te razmazuje prekornealni film suza kako bi kornea - rožica bila stalno vlažna.

S obzirom na nabrojene funkcije važno je znati da se treći kapak nikada ne odstranjuje sa oka osim u slučaju kada je zahvaćen malignim tumorom. Svi ostali problemi, ako zahtijevaju kiruršku obradu, rješavaju se parcijalnom ekscizijom promijenjenog dijela kapka uz nastojanje da se sačuva što veća površina trećeg kapka.

Treći kapak je smješten u medialnom kutu oka. Normalno je vidljiv samo njegov rub koji je obično tamno pigmentiran i nije primjetan. Primjetan je kada nije pigmentiran jer onda odaje dojam da je cijela površina oka crvena iako su i kapak i oko sasvim zdravi. Kod nekih pasmina pasa treći kapak ponekad prolabira pa je vidljiviji nego inače. To je prisutno kod Bloodhounda, Basseta, bernaredinaca i još nekih. Ponekad se prolabiranje javlja samo na jednom oku i to uslijed bolesti oka. Naime, kod čira na rožnici, stranog tijela u oku ili glaukoma, prisutna je bol što dovodi do retrakcije očnog bulbusa, a time i izvirivanja trećeg očnog kapka, a izgleda kao crvena kuglica veličine zrna graška koja viri iz oka. Ovaj problem najčešće srećemo kod štenadi određenih pasmina (engleski buldog, mops, bokseri, pekinezeri) a rješava se kirurški. Ponekad treći kapak nema normalan oblik pa ne prileže uz očni bulbus već ga draži. Do toga dolazi zbog inverzije hrskavice. U tom slučaju svakako nastojimo sačuvati kapak, pa kirurški odstranimo samo promijenjeni dio hrskavičnog tkiva.

Česte su upalne promjene na unutarnjoj strani trećeg kapka. Tu se razvije tzv. folikularni konjiktivitis-mnoštvo malih folikula koji unutarnju površinu kapka čine zrnastom pa ona draži rožnicu. Uzrok je infiltracija limfatičnog tkiva u kapku plazma stanicama. Ovaj problem rješava se konzervativno lokalnom aplikacijom lijekova.

Oblozi od kamilice se ne preporučuju jer mogu biti izuzetno dobar medij za prijem raznih bakterija, pa ev. iscjedak, prljavštinu i sl. odnosno higijenu oka radije održavajte nekim od preparata baš za tu namijenu kao što je npr. "Sensitiv augenpflege" (Beaphar), "Ophto-lavas" (Vetoquinol) ili "Optiseptyl" (Ecuphar). Također, možete koristiti "Opticorn AD" (Ecuphar) sterilnu očnu mast za njegu, omekšavanje i zaštitu cornea kod pasa i mačaka, a koja se može kombinirati sa ev.potrebnim antibioticima.

Više korisnih informacija vezanih na ovu temu možete pročitati na sljedećim linkovima:
Cista žlijezde trećeg očnog kapka
Treći očni kapak
Treća očna vjeđa / Hernija

OZNAKE: