Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam malo štene, staro 2 mjeseca, koje ima problem sa okom. Taj mu se problem stvorio preko noći. On je inače mješanac pekinezera i pincha.Trepavice su mu uvrnute prema oku, a očne jabučice su normalnog oblika i normalno su izbocčene. Trlja oči, katkad tijekom obične igre. Kapali smo mu to oko kapima za oči (za ljude). Ta čudna vrećica na oku se maknula nakon samo dvije upotrebe kapi. No nakon prestanka kapanja, ponovo mu se uočila, no sada je nešto manja. Uz to s okom ima još jedan problem. Otprilike 2-3 cm iznad spolnog organa narasla mu je nekakva izbočina, koja se na dodir osjeća pod rukom, kao da je prazna ili napunjena nekom tekućinom.

Ne znam što mu je, te se nadam da ćete mi vi dati pravi odgovor.
S poštovanjem, Željka

O: Pretpostavljam da se kod Vašeg psića radi o bolesti treće očne vjeđe.

Vjeđa je zapravo tanki nabor kože koji prekriva oko te na taj način štiti rožnicu i jabučicu oka žmirkanjem od ozljeda i od isušivanja. Psi i mačke imaju tri vjeđe: gornju, donju i treću. Treća očna vjeđa je duplikatura spojnice bulbusa u medijalnom očnom kutu, u koju je uklopljena hijalina hrskavica. Oko trećne očne vjeđe se nalazi žlijezda treće očne vjeđe koja kod pasa osigurava znatan dio bazalne sekrecije suza. Uloga treće očne vjeđe je u zaštiti jabučice, te sekreciji i distribuciji suza.

Neke bolesti treće očne vjeđe mogu biti nasljedne.
 
Deformacija hrskavice - izaziva okretanje treće očne vjeđe prema jabučici ili prema van. Kod ove bolesti postoji pasminaska dispozicija. Bolest se javlja kod velikih pasmina pasa.

Prolapsus treće očne vjeđe - treća očna vjeđa prekriva veću površinu jabučice nego je to fiziološki, te se najčešće javlja kao simptom nekog primarnog oboljenja (encefalitis, potres mozga, tetanus, tumor...).

Hipertrofija treće očne vjeđe - vjeđa prekriva trećinu rožnice i ometa vid. Kod njemačkih ovčara je to nasljedna bolest, a kod drugih pasmina je to stečena bolest čiji je najčešći uzrok strano tijelo.

Prolapsus žlijezde treće očne vjeđe je bolest štenadi i mladih pasa do dobi od godine dana, a postoji i pasminska dispozicija, među koje spadaju brahiocefalične pasmine. Prolabirana žlijezda viri preko ruba vjeđe, otečena je i upaljena i bojom podsjeća na višnju. Ako se na vrijeme ne poduzme liječenje javlja se konjuktivitis, pojačano suzenje i mukozni iscjedak iz oka. Terapija je da se izreže 25% žlijezde zajedno s hrskavicom.

Također, moguće je da izraslina koju ste opisali zapravo predstavlja herniju. Hernia, kila ili bruh je najčešće uvrnuće trbušnih stjenki kroz otvor (urođeni ili novonastali), pri čemu se stvori nova šupljina koja može biti ispunjena s dijelovima crijeva, dijelom nekog od trbušnog organa ili komadićem masnog tkiva.

Pojam hernije podrazumijeva kada se tkivo ili dio organa pomakne izvan tjelesne šupljine u kojoj inače normalno leži. U veterini se najviše javlja u području trbuha, a može biti umbilikalna ili pupčana, ingvinalna ili preponska te skrotalna (u mošnjama).

Da bi se postavila točna dijagnoza, potrebno je odvesti psića u veterinarsku ambulantu na pregled, kako za izbočinu koju ste opisali, tako i na očni pregled.

OZNAKE: