Odgovara:
Davorka Balantin, dr.vet.med.,
Pet centar Heinzelova 60, Zagreb

P: Namjeravam kupiti tornjaka, možete li mi reći nešto više o toj pasmini? Vjerojatno ću kupiti ženku, zanima me kada je treba sterilizirati? Hvala, Josip

O: Tornjak (Hrvatski planinski pas, Hrvatski pastirski pas, Bosanskohercegovački pastirski pas) je porijeklom iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Spada u ovčarske i govedarske pse, te je namijenjen za čuvanje stoke i dvorišta. Taj je pas velik, snažan, stabilan, uravnotežen, dobroćudan, hrabar, samopouzdan i vrlo inteligentan. Mužjak je visine 65 - 70 cm (ima i većih primjeraka), a visina ženke je 60 - 65 cm.

Težina tornjaka može biti i preko 50 kilograma. Zbog svoje visine i težine koju dostignu u odrasloj dobi, tornjak spada u tzv. Giant pasmine pasa (psi koji u odrasloj dobi teže preko 46 kilograma). Tornjaci su dugodlaki psi različitih boja, no najčešće su bijele osnovne boje (mogući su i tamni psi).

Zbog svoje težine i visine koju dosegnu u odrasloj dobi, tornjaci prosječno pojedu oko 500 - 600 grama dehidrirane pseće hrane dnevno (ovisno o kojoj se hrani radi, kvaliteti hrane, probavljivosti, iskoristivosti, samom proizvođaču i sl...). Ako psa namjeravate hraniti konzerviranom hranom, onda odrastao tornjak prosječno dnevno pojede 5 - 8 konzervi od 400 grama (također ovisno o samom proizvođaču i kvaliteti konzerve), no to Vam ne bih preporučila. Dehidrirana hrana za pse puno je povoljnija i praktičnija, jer se u pravilu ne kvari niti kada duže vrijeme stoji u zdjelici te omogućuje bolju higijenu usne šupljine u psa (žvakanje umanjuje nakupljanje zubnog kamenca, a osim toga postoji i dehidrirana hrana kojoj je namjena čiščenju zuba kod pasa što je omogućeno posebnim oblikom i veličinom granule).

Svakako Vam preporučujem da prije nabavke psa dobro procijenite možete li životinji pružiti adekvatne uvjete, vrijeme, prehranu, jer je vlasnik odgovoran za dobrobit ljubimca.

Što se tiče sterilizacije kujice, ukoliko ne mislite imati leglo, preporučam Vam da sterilizaciju napravite prije prvog tjeranja, prije nego se počnu lučiti spolni hormoni. Inače za obaviti sterilizaciju nije nikad kasno i možete je obaviti u toku cijelog kujinog života. Osim što ćete spriječiti neželjenu trudnoću kod kujice, smanjit ćete mogućnost nastanka tumora na mliječnoj žlijezdi, spriječit ćete tzv. lažnu trudnoću koja je dosta česta kod kuja, a za posljedicu može imati mastitis-upalu mliječne žlijezde, spriječit ćete nastanak pyometre - gnojne upale maternice.

Oporavak nakon sterilizacije traje oko deset dana, kada se steriliziranoj kujici vade konci. Ne preporučaju se davati nikakakva sredstva protiv bolova kako bi kuja osjetila svoju ranu, jer u suprotnom bi mogla potrčati ili skočiti i tada bi se rana mogla rastvoriti. Već drugi dan nakon sterilizacije kujica će se osjećati bolje.

OZNAKE: