Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam psa koji je star nešto više od godinu i pol, od prije dva dana počeo je slabije jesti i kada mu pipnem njuškicu suha je a uši su mu vrele. Pretpostavljam da ima povišenu temperaturu jer nije uobičajno živahan, klonuo je i dosta spava, što je neobično za njega. Odvest ću ga naravno veterinaru, ali želim znati kako se skida temperatura kod pasa, jer moram nekako reagirati pošto se kod veterinara poprilično čeka, pa da reagiram dok dođemo na zakazani termin. 
Unaprijed hvala.
Srdačan pozdrav, 
Selma

O: Zdravlje psa se ne prosuđuje isključivo prema vlažnosti njuškice, ali prema ostalim simptomima koje ste naveli (klonulost, gubitak apetita..) naslućuje se da je zdravlje Vašeg psa narušeno. Svakako što hitnije posjetite veterinara koji će na temelju kliničkog pregleda i ev. drugih pretraga odrediti potrebnu terapiju.

Fiziološka rektalna temperatura kod odraslog psa je 37,5 - 39°C , a kod šteneta 37,5 - 39,5°C.

Temperaturu kod pasa mjerimo u rektumu. Takav je način mjerenja temperature najjednostavniji i najpouzdaniji. Vrh termometra je potrebno namazati vazelinom, sapunom ili termometar jednostavno navlažiti vodom, pa ga zatim treba lagano gurnuti u rektum, malim životinjama toliko da rezervoar sa živom bude u crijevima. Mjeriti je potrebno najmanje 5 minuta. Nakon upotrebe termometar je potrebno očistiti i stresti, a u slučaju da se posumnja na zaraznu bolest, potrebno je termometar i dezinficirati.

Regulacija topline, krvotok i disanje međusobno su usko povezani, pa se tako i mijenjaju ovisno jedan o drugom u fiziološkim i patološkim uvjetima. Povišenu temperaturu u pravilu prati frekventnije bilo i disanje.

Temperaturu kod bolesne životinje je potrebno mjeriti 2 puta dnevno (ujutro i poslijepodne), a ako to nije moguće onda je potrebno izmjeriti jedan puta na dan, i to je najbolje napraviti poslijepodne, a poželjno je da životinja prije mjerenja temperature miruje barem sat vremena. Također se preporučuje da prije mjerenja temperature životinja ne jede niti ne pije.

Sluznica nosa kod zdravih životinja uvijek je umjereno vlažna i sjajna. Suhe sluznice su bez sjaja dok se odviše vlažne cakle pa se kaže za njih da su "staklaste". Vlažnost sluznica je umanjena kada organizam izgubi veću količinu tekućine tj. kada dehidrira, naročito kod oboljenja koja prate visoke groznice. Napadno vlažne sluznice staklastog sjaja prate hidremična stanja, te se javljaju kod anemije i kaheksije.

Kod nas u Pet centrima (u ljekarnama) možete nabaviti male veterinarske toplomjere koji služe za mjerenje temperature kod pasa i mačaka i na gore opisan način možete sami izmjeriti temperaturu kod Vašeg psa.

OZNAKE: