Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 pitanja. 1. pitanje: imam pudlu i prije 3 dana smo primjetili da ima buhe pa smo joj jučer stavili Advantix ampulu. Otkada smo joj stavili ampulu, ona se neprestano češe, a sad ne znamo da li joj je to zbog ampule jer smo čuli da su česte alergijeske reakcije na Advantix ili se zbog buha češe? Inače ima često alergije i to na hranu pa se bojimo da je i ovo alergija na ampulu? Da li treba još par dana pričekati ili ju odmah oprati pa kupiti neku drugu ampulu? 2. pitanje: svakodnevno, kada idemo u šetnje, ona se uvijek igra sa kamenom ili štapom i raskrvari si zube, da li da joj i dalje dopuštamo da tako grize štap (drvo) ili ne?
Unaprijed hvala i srdačan pozdrav, Petra

O: Slijedom Vaših pitanja odgovori su:

1. Prema napomenama proizvođača, ponekad se na koži pasa mogu javiti prolazne reakcije, npr. pojačani svrbež i crvenilo na mjestu aplikacije te opći simptomi poput potištenosti. Ako se Vaša kujica češka po cijelom tijelu, razlog su buhe jer se alergijska reakcija na Advantix manifestira češanjem samo na mjestu nanošenja pripravka, ako slučaj ne prate opći simptomi.

Nakon aplikacije pripravka koncentracija djelatne tvari je na najvišoj razini kroz 24, a maksimalno 48 sati, a do uginuća buha dolazi kroz narednih 12 sati. No, kako buha ima jedinstven životni ciklus treba istovremeno tretirati i prostor. Detaljnije je o spriječavanju invazije buha pisala kolegica Martina Kuzmanić Martina, dr.vet.med. ovdje.

Kako uzroka svrbeža ima mnogo (alergije kontaktne i inhalacione naročito u proljetnim mjesecima, invazije kožnim šugarcima, dermatitisi druge etiologije), nije mi moguće na ovaj način procijeniti što točno uzrokuje svrbež u Vaše kujice (Advantix ili buhe) pa Vam savjetujem, ukoliko se svrbež ne smiri kroz dva do tri dana ili se čak pojačava, da kujicu odvedete na pregled u veterinarsku ambulantu kako bi se razlučilo o kakvoj se pojavi radi te po potrebi preporučila odgovarajuća terapija.

2. Savjetujem Vam da Vašu ljubimicu odučite od loše navike koju ste opisali. Osim što mehanički oštećuju osjetljivu sluznicu usne šupljine, nejestivi predmeti vrlo su opasni za životinju ako ih proguta. Kako se u pravilu ne mogu potpuno sažvakati, predstavljaju strano tijelo čiji je prolaz kroz probavni trakt upitan. Strano tijelo može djelomično ili potpuno prekinuti pasažu kroz probavni trakt, a isto tako može mehanički oštetiti sluznicu, kao i dublje stukture usne šupljine, jednjaka, želuca ili crijeva.

Pokušajte se više baviti sa svojim kujicom (koliko Vam to dopušta Vaše slobodno vrijeme) u igri, šetnji, maženju. Svakako joj nemojte dopustiti da se i dalje igra drvima ili kamenjem, a to pokušajte ili tako da na predmete stavite začin koji kujica ne voli, a koji nije štetan za nju (npr. papar) ili pak tako da je prilikom šetnje vodite na uzici, te čim primijetite da se uputila prema stranim predmetima - uz povlačenje za uzicu - izričito zapovijednim tonom oštro kažete "Fuj", "Ne" ili slično (što svi u obitelji koristite za zabranu). Takav oblik "kazne" možete primijeniti samo istog trenutka kada ste je uhvatili da to radi jer kasnije neće shvatiti zbog čega je kažnjena. Za svako primjereno ponašanje nagradite je glađenjem i po mogućnosti nekom omiljenom poslasticom.

Za igru i zabavu joj možete ponuditi sigurnije igračke: sterilizirane kosti, žvakalice različitih okusa (mrkva, sir, mint), kosti napravljene od kukuruzovine s različitim okusima, igračke od vrlo otporne gume, kong, svinjske uši, nogice... Prilikom odabira vodite računa i o starosti kujice, njezinoj veličini, zdravlju, da li je igračka za stan ili vanjske prostore te koliko vremena Vi imate za igru.

OZNAKE: