Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Poštovani, imam pekinezera starog 10 god. Nikada nije imao buhe, no zadnjih godinu-dvije su se pojavile. Koristila sam sve moguće šampone, prašak, ampule...., ali jednostavno on ima sve više i više buha, ništa mu od tih sredstava nije pomoglo. Jako se češe i vidim da ga jako svrbi jer ima na kvrge buha. Molim Vas, pomozite meni i mom psu, kojeg obožavam, a ne znam kako da mu pomognem! Veterinari su rekli da bi ampule trebale djelovati, ali, nažalost, ne djeluju. Odgovorite mi,  kako da se riješimo tih buha. Unaprijed Vam hvala! Jelena

O: Preko 90% populacije buha ne živi na psu, već u našim domovima.

Razvojni oblici buha od jaja, larvi i pupa se skrivaju pod tepisima, parketima, utorima namještaja. Ovi razvojni oblici su vrlo rezistetni na većinu insekticida koji uglavnom ubijaju odrasle oblike buha.

Da biste zaustavili invaziju buha morate tretirati i Vašeg ljubimca, kao i cijeli stan ili kuću, ostale kućne ljubimce poput maca, kunića, tvorova, ježeva i slično.

Posteljinu Vašeg ljubimca ili bacite ili operite u vrućoj vodi (ovo vrijedi, također, i za Vašu posteljinu). Usisajte cijeli stan i vrećicu iz aparata odmah izvadite i zamrznite u frizeru, te potom bacite. Također, usisajte sva mjesta gdje pas najčešće obitava.

Tapete također "obradite" usisavanjem i pranjem (parom) jer su one glavno utočište larvi i jaja buha. Automobil također treba slično očistiti.

Ove postupke treba ponavljati svakih sedam dana, odnosno cijeli tretman treba trajati 4 tjedna.

Psa možete tretirati s Frontline sprejom jer on odmah djeluje na odrasle oblike buha, a štiti ga od novih naleta buha sljedećih 6 tjedana. U Pet centar trgovinama možete nabaviti i druge preparate, kao što je Advantix od Bayera. Ovaj preparat se nalazi u obliku ampulice, a primjenjuje se na kožu vrata životinje (sadržaj se jednako raspodjeli na 3-4 mjesta duž kičme) - spriječava ubode buha u samo nekoliko minuta, a potom ih ubija. Također uništava larve u prostoru kojem pas boravi. Advantix ima i odbijajući učinak na krpelje i komarce, a iste i ubija.

Također, psa treba češljati s posebnim gustim metalnim češljem, na kojem ostaju (zapnu) odrasle buhe i uranjati ga u zdjelu s vrućom vodom (tako se riješavamo mogućeg bijega buha), potom češalj treba uroniti u zdjelu s hladnom vodom i nastaviti s češljanjem.

Istim sprejom možete tretirati i stan, potom zavoriti prozore i vrata, izaći s psom u dužu šetnju (ako imate druge kućne ljubimce, za vrijeme tretiranja stana isto ih treba skloniti na drugo mjesto). Kada se vratite, rastvorite sve prozore i vrata, usisajte tepihe i podove (vrećicu iz usisavača uklonite na već opisani način).

Nakon ovih "operacija", preporučamo da svog psa tretirate s Frontline Combo ampulama ili Advantix ampulama jer one djeluju i na mamu buhu, jaja i larve, te ne dopuštaju da se svijet buha raširi po cijelom stanu.

OZNAKE: