Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Od svog sedmog rođendana imam rozenkolisa. Ženka je. Uglavnom, prije no što sam ja krenula u srednju, s njom bih provodila i do 2 sata dnevno zabavljajući ju i igrajući se s njom. No, preoblem je u tome što imam strašno puno za učiti i nemam više vremena igrati se s njom. Znam da su one jako druželjubljive i zaigrane ptice pa smatram da ona primjećuje moju odsutnost. Sad se družimo samo kad joj ujutro dam jesti i pospremim joj krletku. Inače, krletka joj stoji ispod prozora. No, ona već mjesec dana ima iskrivljenu glavu. Pitanje je da li je to od propuha ili su je pak godine "ćepale"... vidi se na njoj da je već polako stara. Strašno ju volim, ne bi htjela da ugine.

Trebam li joj uzeti jednog prijatelja njene vrste (već ima jednog, tigricu mužjaka, naravno u razdvojenim krletkama)? Unaprijed hvala,
Marija

O: Rozenkolisi su izuzetno aktivna, znatiželjna i zaigrana bića, pa ih je poželjno držati u paru tim više jer su izuzetno privržene svom životnom partneru. Zato su i dobile naziv dražesne papigice (eng. lovebirds). Smatra se da je od iznimne važnosti za njihovo zdravlje da se drže u paru, a ne pojedinačno.

Ukoliko posjedujete jednog rozenkolisa, činjenica je da će on razviti snažnu povezanost s vlasnikom koju bi inače usmjerio prema svom partneru suprotnog spola. Stoga, pošto imate jednu ptičicu rozenkolisa, morate joj pružiti potrebno društvo koje mu nedostaje od druge ptice. U tom slučaju je (kao što ste vjerojatno i osjetili) mnogo bolji ljubimac jer se izrazito veže uz Vas. Ako imate mnogo vremena koje možete provoditi s njom, nije joj potrebno novo društvo. No, u suprotnom svakako joj nabavite novu ptičicu, a preporučila bih jedinku suprotnog spola, s obzirom na sretan život jedino u paru.

S obzirom da znaju biti vrlo agresivni prema drugim pticama, morate biti vrlo oprezni prilikom eventualnog kontakta s Vašom drugom papigicom - tigricom. Slobodno ih i dalje držite u istoj prostoriji ali u odvojenim kavezima te ih nikako nemojte u isto vrijeme puštati da slobodno lete van kaveza jer kako sam gore navela, rozenkolisi znaju biti agresivni prema drugim pticama.

O slaganju rozenkolisa s drugim ptičicama već su ranije pisali i kolege, a njihove tekstove o ovoj temi možete pročitati ovdje i ovdje.

Budući da je rozenkolisima prosječni životni vijek 15-20 godina, a Vaša ljubimica naginje starijoj dobi, moguće da su joj motoričke sposobnosti u laganom padu, te iz istih razloga može imati problem "nakrivljene glave" odnosno nemogućnost držanja vrata u fiziološkom položaju. Izlaganje ptice propuhu svakako izbjegavajte jer prvotna naizgled bezazlena prehlada koju izazove može završiti kobnom upalom pluća, a može biti i uzrokom bolne ukočenosti vrata.

Kako biste poboljšali kvalitetu ishrane i podigli njen imunološki status, možete joj prehranu obogatiti gotovim vitaminima, u obliku praha ili kapi, koji se dodaju u vodu. U Pet centru možete naći HAGEN ''PRIME'' (kombinacija multivitamina,minerala i aminokiselina), Orlux ''Omni-vit'' (kombinacija 14 vitamina i aminokiselina), Beaphar ''VINKA'' (multivitaminski preparat), JBL''Otvitol'' (multivitaminski preparat).

Naravno, pregled kod veterinara svakako savjetujem pa će i dijagnoza biti konkretnija, kao i eventualno potrebna terapija.

OZNAKE: