Odgovara:
Davorka Balantin, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam nimfu oko 4 godine, druželjubiva je, stalno pjevuši i naučila je govoriti par riječi. Nedavno mi je uginula tigrica (imala je 12 godina), nisu se pretjerano slagale, ali su se podnosile. Velika mi je želja imati papigicu rozenkolisa, te me zanima da li ih mogu držati u istoj prostoriji (naravno u različitim kavezima), te da li ih mogu puštati zajedno van kaveza povremeno? Kako bi se slagale?
Zahvaljujem se,
Maja

O: Rozenkolisi su izuzetno aktivna, znatiželjna i zaigrana bića.

Također se nazivaju i dražesnim papigicama (eng. lovebirds). Taj naziv dobile su jer su izuzetno privržene svom životnom partneru. Spadaju u skupinu agapornida, a potječu iz centralne i zapadne Afrike. Porodica agapornida dijeli se na 9 vrsta papigica, a najpoznatije su rozenkolisi, fisheri, personate i nigrigenisi.

Rozenkolisi su vrlo privrženi svom partneru, i općenito se smatra da je od iznimne važnosti za njihovo zdravlje da se drže u paru, a ne pojedinačno. Razvijaju snažnu povezanost sa vlasnikom ili partnerom, no mogu biti iznimno agresivni prema drugim pticama.

Ako nabavite rozenkolisa, moja preporuka je da uzmete par, možete ih slobodno držati u istoj prostoriji sa nimfom naravno u odvojenim kavezima, ali ih nikako nemojte u isto vrijeme puštati da slobodno lete van kaveza jer kako sam gore navela, rozenkolisi su agresivni prema drugim pticama.

OZNAKE: