Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam nekoliko pitanja vezanih uz kuniće. Htjela bih udomiti kuniće, ali ih nisam u mogućnosti držati u kući. Mogu li kunići i u kojim uvjetima biti na otvorenom? Ako to mogu, koje vrste bi bile najbolje za držanje na otvorenom?
Mateja

O: Kunići u našim krajevima mogu živjeti na otvorenom kroz cijelu godinu. Međutim, njihov smještaj bi ipak trebao udovoljavati određenim standardima i kvalitetom, kako bi se osigurali svi potrebni uvjeti kvalitete života te spriječila pojava različitih problema.

Tako, trebalo bi ih smjestiti u poluotvorene stajice koje su dobro zaštićene od vlage i propuha, odnosno, njihovi otvori nisu smješteni na direktnom smjeru strujanja zraka i vjetra. Tako prilagođeni objekt ne bi smio biti na direktnom sunčevom svjetlu, a sve kako bi se spriječila pojava pregrijavanja organizma - što kunići poprilično teško podnose. Također, unutar prilagođenih objekata potrebno je osigurati suh ležaj.
 
Na prije navedeni način držanja, ljubimci bi se trebali postepeno navikavati. Naime, problem je u činjenici da su kunići, koji se mogu kupovati u trgovinama, uzgojeni u zatočeništvu, odnosno u kontroliranim uvjetima. U takvim uvjetima, i temperatura, svjetlost i vlaga se kontroliraju kako bi smanjili mogućnost stresa i problema kod ljubimaca.

Također, sam smještaj bi trebao osigurati i dovoljno zaštite kunićima od drugih životinja i potencijalnih neprijatelja.

Naravno, ako Vam mogućnosti to dozvoljavaju, probajte ih ipak smjestiti u gajbicu u svoj stan ili kuću.

Više o osnovama držanja i njezi kunića možete saznati i u odgovoru kolegice mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med. ovdje.