Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Namjeravam kupiti mini kunića u 7 mjesecu nakon povratka s godišnjeg odmora. Kako boravim u tavanskom prostoru, hoće li taj prostor odgovarati i njemu, s obzirom da sam na Vašoj stranici pročitala da baš i ne voli toplinu. Što sve trebam nabaviti za mog novog kučćog ljubimca jer zeca želim od kada sam bila mala. Na što sve treba obratiti pažnju prilikom odabira nastambe, hrane i održavanja tj. čišćenja njega (četkanje) i nastambe. Unaprijed zahvaljujem, Zdenka

O: Kunićima je u stanu potrebno osigurati sigurno i mirno mjesto u kojem će se osjećati zaštićeno. 

Kavez s plastičnim dnom, smješten u kutu prostorije, najprihvatljivije je rješenje. Kavez se lako čisti i održava, kunić će ga prihvatiti jer će mu tu biti hrana, voda i skrovište. Na dno je potrebno prostrijeti piljevinu ili stelju od usitnjene kukuruzovine. U kavez ćete staviti zdjelicu za zrnatu hranu, a za vodu je dobro postaviti pojilicu. One na kraju cjevčice imaju metalnu kuglicu. Kunić potiskuje takvu kuglicu njuškom i voda istječe. Pojilica je dobro rješenje jer voda ne curi, ostaje čista, možete u nju dodavati vitaminske dodatke ili eventualno lijek kada je potrebno. U nastambu možete smjestiti i kućicu, igračke ili drvenu daščicu za penjanje. Veličina nastambe za patuljastog kunića zavisi o tome koliko često će biti pušten i slobodno se kretati. Kavez dimenzija 60x40 dovoljan je ako će u njemu životinja jesti i spavati. Kunići uživaju u kretanju, istraživanju i igri, pa ih je važno što više puštati. Ako to niste u mogućnosti, svakako potražite kavez većih dimenzija (barem 100x50).

Danas je poznato preko 100 pasmina kunića različitih boja i kombinacija. Njihova težina se kreće od 0,7 kg do 8 kg.

Pasmine kunića se kategoriziraju prema veličini, dužini dlake, te obliku tijela.

Trenutno u Pet centru možete kupiti patuljaste kuniće po cijeni od 130,00 kn, angora i lavljoglave po cijeni 145,00 kn, te ovnolike male kuniće po cijeni od 155,00 kn.

Zbog bogatog krzna kunići teško podnose visoke temperature. Stoga kavez nemojte stavljati blizu radijatora ili direktno na sunčevo svijetlo, te na propuh. Ne preporučam postavljanje kaveza na povišena mjesta, kunići se boje visine. Pripazite i na biljke ukoliko ih imate u stanu, jer neke vrste mogu biti otrovne za kuniće (npr.difenbahija i oleander).

Kunići su društvene životinje i ne vole biti sami, stoga mu morate posvetiti puno svoga vremena kako se ne bi osjećao usamljeno. Nikada ga ne hvatajte za uši ili za kožu na tijelu.

Kavez u prosjeku treba kompletno očistiti jednom tjedno (promijenjena stelja i obrisane stranice i dno kaveza). Trebati ćete i 2-3 puta tjedno očistiti samo vlažna mjesta u kavezu. Neki vlasnici vlažne mrlje čiste svaki dan, dok drugi kompletno čiste kavez svakih 3 - 4 dana. Sve ovisi o broju i veličini životinja, njihovom urinu i stolici, te mjestu gdje obavljaju nuždu, veličini kaveza i vrsti stelje.

Osnovnu hranu za kuniće čini sijeno (80% prehrane). Sijeno mora biti u kavezu 24 sata dnevno. Pored sijena ponudite mu i gotovu peletiranu hranu za mlade kuniće. U prodavaonicama Pet centra pronaći ćete programe za sve uzraste kunića. Preporučam Vam "Bunny-nature" liniju hrane, sijena i poslastica za kuniće koja se ističe svojom kvalitetom i ukusnošću.

Odrasli kunići obično su teški 2 - 3 kg i trebaju 100 - 120 g peletirane hrane. Dnevno popiju oko 50 - 150 ml vode na kilogram tjelesne težine. Uvijek moraju imati dostupnu pojilicu s čistom vodom, inače se, u roku 3 dana nedostane količine vode, teško razbole.

Preporučuje se svježu hranu davati povremeno (npr. svaki drugi dan) i to u količini 2 jušne žlice po kuniću dnevno. Mogu jesti brokule, celer, peršin, mrkvu, jabuku, krušku i drugo ali preporučila bih da ne miješate istodobno više vrsta svježe hrane. Voće i povrće mora biti dobro oprano (zbog insekticida i kemikalija) i uklonjeno iz krleteke nakon 2 sata od početka hranjenja istim.

Kao odličan vitaminski dodatak prehrani preporučam Vam Gervivet kapi za glodavce (" Vetoquinol").