Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačku staru dvije godine i osam mjeseci. Zadnjih nekoliko dana je mirnija nego inače. Jede uobičajeno, ne povraća, nema proljev, uglavnom, nije pokazivala znakove nekakve bolesti pa smo njezino mirovanje pripisivali toplijem vremenu. Prije dva dana istrčala je iz kuće na dvorište, naglo se umirila, a iz usta joj je potekla slina. To se ponovilo i jučer i danas. Odvela sam je veterinaru koji ju je pregledao i ustanovio da nema nikakve patološke promjene u usnoj šupljini, zubi su joj zdravi, temperaturu nema. I disanje joj je u redu, samo je rekao da joj srce lupa previše, ali da bi to moglo biti od straha jer je kod veterinara bila prvi put, a  i  inače je nepovjerljiva prema stranim ljudima. Danas se, prije slinjenja,  malo

zgrbila kao što naprave mačke kad ih boli u trbušnoj šupljini. Napominjem da te sline nema puno i da ne slini dok miruje. Što bi moglo biti mojoj maci? Lidija

O: O pojačanom slinjenju i njegovim uzrocima kod mačke opširno sam pisala ovdje, a kolegica mr.sc. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr.vet.med. ovdje.

Mačke u mnogim situacijama znaju reagirati slinjenjem. Neke mačke dok ih vlasnik mazi jednostavno počnu sliniti tako jako da slina kapa, i to traje cijelo vrijeme maženja i ponavlja se svaki put. Mnoge mačke sline u veterinarskoj ambulanti, zbog silnog straha i panike.

Za vrijeme ljetnih vrućina slinjenje, također, može biti pojačano.

Znakovi mučnine (bilo od bolesti ili prilikom vožnje) i bol, također, su popraćeni slinjenjem.

Nakupljanje kuglica dlaka u probavnom sustavu može, prije povraćanja kuglica, izazvati slinjenje.

Izloženost sredstvima za čišćenje u kućanstvu (primjerice, sredstava za pranje podova pa mačke dok ližu šapice mogu polizati i sredstvo) te kućnim biljkama koje mogu biti toksične za mačke, o čemu smo detaljnije informacije  možete pročitati ovdje, ovdje i ovdje.

Neka sredstva protiv buha mogu, također, biti uzrok.

Vrlo je važno da se eliminira organski uzrok.

Zbog grbljenja biste trebali odvesti mačku na daljnje pretrage.

O želučanim poremećajima pisala je kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

OZNAKE: