Odgovara:
Ivana Mlinar-Gruja, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Poštovani, pročitala sam da su neke vrste kućnog bilja otrovne za mace, pa me sada strah jer moj micko često gricka kućno bilje (bez obzira što ima i mačju travu!). Molim vas, recite mi koje je bilje otrovno za mace? Unaprijed hvala, Fani

O: Otrov je svaka ona tvar koja kod životinja i ljudi izaziva znakove trovanja, odnosno svaka tvar koja unešena u organizam, remeti njegovo normalno stanje. Granica izmedu otrovnog i ne otrovnog je vrlo mala. Otrovi mogu biti kemijskog, biljnog i životinjskog porijekla. Često se događa da žvakanje nekih kućnih biljaka dovede do trovanja koje može završiti i kobno za mačku.

Svakako nastojte svoju mačku spriječiti da žvače bilje i cvijeće koje imate u svome kućanstvu. Probajte joj omogućiti da stalno ima dostupnu travu koja je namijenjena za mačke. Kod pojedinih vrsta bilja ne moraju svi dijelovi biti otrovni, ponekad to može biti samo list ili stabljika.

Iako su mačke poznate po tome da pomno biraju svoju hranu, njihova strast za biljem može ih dovesti i do smrti.

Trovanja se mogu manifestirati simptomima od strane probavnog sustava (slinjenje, povraćanje, proljev itd.), živčanog sustava (nekoordinirane kretnje, ekscitacija, pa i koma), respiratornog sustava, a mogu dovesti do trajnih oštećenja unutrašnjih organa, posebice bubrega.

Sljedeće bilje je vrlo opasno za mačke:

- biljka ricinusa
- difenbahija
- naprstak
- ljiljan (samo dva lista ljiljana dovode do smrti)
- imela
- listovi rabarbare
- ljuta kopriva
- kužnjak
- sve vrste cvjetnih lukovica
- filadendron
- azaleja
- božićna zvijezda
- kukuta
- bršljan
- oleandar
- rododendron
- glicinija
- tisa

Ne podcjenjujte bilo kakve simptome koje primjetite nakon što je Vaša ljubimica žvakala ili progutala neke od biljaka, već odmah potražite pomoć veterinara.

OZNAKE: