Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Petra Svačića 61, Osijek

P: Imam psa mešanca starog oko 4,5 godine (našla sam ga pa ne znam tačnu starost). Kod mene je 2 godine. Prošle godine sam ga kastrirala i od tad je poprilično ugojen. Poslednjih par dana pas povremeno ima drhtavost glave, grudnog kosa pri kraćim setnjama (odskače mu grudni koš, kao nama kad se uzlupa srce) i reaguje na dodir oko vrata jaukom. Normalno jede, nema temperaturu i nije naročito veseo, više spava. Da napomenem da ima ugrađen čip i da je vakcinisan protiv besnila, ali ne i protiv drugih bolesti. Veterinar koga smo posetili tvrdi da je vreme takvo da ne odgovara psima i da je ugojen, tj. da mora da smrša, ali mene buni bol oko vrata na koji pas reaguje. Unapred hvala, Dragana

O: Preporučam Vam da psa odvedete na detaljnije pretrage jer zdrav pas ne pokazuje nikakve simptome, a osobito ne bol na dodir.

Bol u predjelu vrata može ukazivati na upalu ždrijela, iako tada pas ne bi normalno ni jeo i gutanje bi mu izazivalo bol.

Osim upale ždrijela, mogu biti povećani limfni čvorovi, ako su sami upaljeni ili je upala u okolnom tkivu i također su bolni na dodir.

U tom području se nalaze i žlijezde slinovnice te tireoidna žlijezda (štitnjača), koja je vrlo važna za normalno funkcioniranje metabolizma. Štitnjača je žlijezda s unutrašnjim izlučivanjem koja izlučuje hormone koji putem krvi dolaze do svih tkiva i organa u tijelu, a to su tiroksin ( T3) i trijodtironin (T4).

Najčešće dijagnosticirana endokrina bolest je hipotireoidizam, koji nastaje zbog smanjenog rada štitnjače, a rezultat je upale ili atrofije žlijezde. Obolijevaju psi srednjih do velikih pasmina, u dobi  između 4 i 10 godina. Opširnije je o štitnjači i razini hormona štitnjače pisala kolegica Zdravka Rumiha, dr.vet.med. ovdje.

Ritmički, nehotični pokreti cijelog tijela ili dijela tijela (najčešće glava i stražnji ekstremiteti) zovu se tremori. Opširnije o tremoru glave pisala je kolegica Tanja Krulc, dr.vet.med. ovdje.

Podrhtavanje grudnog koša  u predjelu srca može ukazivati na miopatije na srčanom mišiću, a da bi se postavila sigurna dijagnoza, treba napraviti pretragu krvi, gdje bi bilo dobro izmjeriti razinu hormona štitnjače, te EKG i ultrazvuk.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

OZNAKE: