Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Dobar dan, ovo je nalaz laboratorijskih pretraga kujice, koja se umara, a nije debela: T3 0,9 nmol/L; T4 19 nmol/L; TSH.
Olivera

O: Tireoidna žlijezda (štitnjača) građena je od malih (nekoliko milimetara) struktura tkiva, podijeljena u režnjeve a okružuje primarni prohod zraka na vratu - dušnik.

Ova žlijezda sintetizira hormon tiroksin (T4) koji se kemijski pretvara u druge aktivne ili inaktivne hormone.

Hormoni štitnjače su i: 3,5,3-trijod-L-tironin (T3) i 3,3,5-trijod-l-tironin (reverzni T3) te brojni drugi.

Hormoni štitnjače praktički imaju utjecaja na svaku metaboličku aktivnost u tijelu. Ovo znači: na koncentraciju i funkcionalnost brojnih enzima, sve metaboličke procese masti, ugljikohidrata, proteina, vitamina, iskoristivosti minerala, lučenja i razgradnju drugih hormona kao i odgovor tkiva na navedene druge hormone. Tireoidni hormoni imaju i značajnu ulogu na snagu kontraktibilnosti i ritma srčanog mišića, povećavaju broj udisaja, stimuliraju koštanu srž na stvaranje još većeg broja crvenih krvnih stanica i aktivni su u regulaciji sinteze i razgradnje koštanog tkiva. Važni su i u procesima sinteze i razgradnje i drugih stanica tijela (npr. folikul dlake).

Štitnjača normalno izlučuje u velikim količinama hormon T4 zajedno sa malom količinom T3, još manjom količinom tirozina, T1 i T2. Kada T4 reagira sa stanicama u organima tijela kao što je hipofiza, jetra, mozak i skeletni mišići, gubi atom joda i postaje T3. Većina T3 pronađenog u perifernoj cirkulaciji je onaj nastao od T4.

Procjena funkcije štitnjače (hipotireoza - smanjena funkcija, hipertireoza - prekomjerno lučenje hormona) vrši se na osnovu mjerenja tireoidnih hormona u cirkulaciji.

O hipotireozi u pasa pisala je kolegica Vlatka Erman, dr.vet.med. ovdje, a o hormonima štitnjače kolega Dragan Vešović, dr.vet.med. ovdje.

Najjednostavniji za izmjeriti je ukupni T4, no redovito se rade i testiranja na slobodni T4, T3 i rT3. Često je od koristi i mjerenje TRH-a ili TSH-a ili odgovor štitnjače na aplicirane navedene hormone, ili aplikacija T3 pa njegov utjecaj na razinu T4.

Nalazi testiranja razine cirkulirajućih hormona mogu biti promijenjeni uslijed bolesti koje nisu povezane sa štitnjačom, a ne nužno samo uz bolesti štitnjače. U mnogih netireoidnih bolesti, ukupni T4 može se pokazati nižim od normalnih vrijednosti, T3 može imati različite vrijednosti (sam T3 nije pouzdan za procjenu funkcije štitnjače), a također slobodni T4 dolazi u različitim vrijednostima. Niske vrijednosti T4 u cirkulaciji može podržati ali ne potvrditi dijagnozu hipotireoidizma. T4 može biti snižen u onih pasa koji boluju od: kronične jetrene i bubrežne bolesti, auto-imunog poremećaja, dijabetesa i hiperadrenokorticizam. Također, niskom razinom može rezultirati i terapija lijekovima, duže gladovanje i dnevna fluktuacija vrijednosti. Zatim, terapija lijekovima (pas bi trebao biti najmanje 4 tjedna bez terapije prije pretrage jer mnogi lijekovi znatno mijenjaju razinu T4 i TSH), pasminska specifičnost (pokazalo se da sve pasmine nemaju iste vrijednosti hormona štitnjače), sindrom bolesne štitnjače (zbunjujuć jer se događa da pas s drugom bolesti ima sniženu vrijednost ukupnog T4).

Kako postoji niz faktora koji utječu na razinu hormona štitnjače u cirkulaciji, neophodan je kompletan klinički pregled i anamneza koji prethode brojnim dijagnostičkim testovima.

Nalaz hormona Vaše kujice za sada je u granicama normalnih vrijednosti kod pasa, tako da mi ne upućuje na specifičan problem. Svakako budite u kontaktu s Vašim veterinarom koji će Vam i na osnovu povijesti bolesti moći preporučiti daljnju njegu te, po potrebi, terapiju.

OZNAKE: