Odgovara:
Vlatka Erman, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Prije tjedan dana primjetila sam na unutrašnjoj strani uha dvije ranice na mom psu labradoru. Pošto sam imala kod kuće joda i kremu garamicin, namazala sam joj ranice. Vidim da te ranice nikako ne mogu zarasti, a ona jako često trese glavom. Interesira me da li sam dobro postupila i što da napravim da joj ranice prođu. Hvala,
Ana

O: S obzirom da ne navodite uzrok postojanja navedenih ranica na uškama Vašeg psa, teško mi je procijeniti najprimjereniju terapiju.

Oštećenu kožu svakako je potrebno tretirati nekim dermatikom (npr. Rivanoli sol.0,1%), a okolinu održavati suhom i čistom.

Ranicu možete namazati s kremom, npr. Vetgold ili Cink vitaminskom masti, koja pomaže da se rana što prije sasuši i zacijeli.

Preporučam i Cothivet sprej koji je ujedno i antiseptik i cikatrizant, što znači da jednim špricanjem dezinficirate ranu i pospješujete njeno zaraštavanje. Sastav ovog spreja čine isključivo biljne komponente, nanosi se 3-4 puta dnevno, a tretman traje do izlječenja.

Ukoliko Vašeg psa te ranice svrbe, odnosno ako se češe stražnjim nogama po njima te na taj način dodatno onemogućuje njihovo zaraštavanje, savjetujem Vam da nabavite, tzv. elizabetanski ovratnik. Radi se o plastičnom ovratniku koji izgledom podsjeća na satelitsku antenu, a možete ga nabaviti i u trgovinama Pet Centra.

Korisne informacije koje bi Vas mogle zanimati, vezane na ovu temu,  možete saznati ovdje.

Na kraju, ističem da jedino veterinar na temelju kliničkog pregleda životinje, ali i drugih potrebnih dijagnostičkih zahvata može donijeti ispravnu i konačnu dijagnozu, te prema tome odrediti odgovarajuću terapiju i pravilnu njegu životinje.

OZNAKE: