Odgovara:
Ivan Marić, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Našoj je kujici pregledom ušiju veterinar ustanovio šugarce. Trenutno joj s Otifry otopinom čistimo uši. Dobili smo i neku mješavinu kapi koje bi trebalo kapati 7 dana pa 8 pauza pa opet 7 itd. Još nismo počeli sa kapanjem. Prije 17 dana stavili smo joj ampulu Advantixa, pa pretpostavljam da zbog toga nismo dobili lijek u obliku ampule koja se stavlja na vrat i ubija šugarce. Zanima me za koliko bi joj dana smijeli staviti tu ampulu protiv šugaraca jer mi se ampula čini mnogo jednostavnija od kapanja ušiju koje nam inače stvara velike probleme!
Hvala na odgovoru!
Vlado

O: Ušni šugarci jedan su od najčešćih uzroka zdravstvenih problema uha pasa i mačaka.

Uzročnik je šugarac Otodectes cynotis, koji parazitira u vanjskom ušnom kanalu, ali se može proširiti i na ostale dijelove tijela. Psi se najčešće infestiraju preko mačaka, a iako izuzetno rijetko, paraziti mogu prijeći i na ljude.

Životni ciklus ušnih šugaraca traje 21 dan za vrijeme kojeg prođu 4 razvojna stadija; od jaja preko larve i nimfe do adulta - odraslog parazita.

Šugarci se hrane ušnim lojem i ostacima epitelnog tkiva, ali za razliku od nekih drugih šugaraca ne ulaze u kožu. Kretanjem i hranjenjem unutar vanjskog ušnog kanala izazivaju iritaciju i sekundarno upalu. U uhu se može istovremeno nalaziti tisuće ovih sitnih parazita koji puze po vanjskom ušnom kanalu i ako se dugo nalaze u uhu mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme.

Iziritirana stijenka vanjskog ušnog kanala pogodno je mjesto za razvoj raznih bakterijskih i gljivičnih kultura, što dovodi do još jače iritacije i nelagode za životinju te težeg liječenja. Ovisno o prirodi sekundarne infekcije dolazi do stvaranja obilnijeg iscjetka iz uha koji može postati i gnojan. U pravilu, ušni šugarci ne probijaju stijenku bubnjića ali kod jake i dugotrajne invazije popraćene jakom sekundarnom infekcijom može doći do proboja bubnjića i patologije srednjeg uha što može dovesti kod životinje do poremećaja orijentacije, gubitka ravnoteže i neuroloških problema. Životinje zbog jakog svraba intenzivno češu uho, što dovodi do ozljeda okoline uha i sekundarnih infekcija okolne kože.

Simptomi su trešnja glavom, češanje uha i posljedične ozljede okolice uha, pojačano stvaranje crvenkasto-smeđeg do crnog cerumena u uhu te iscjetka .

Šugarci se mogu vidjeti pregledom uha otoskopom kao male bezbojne grinje koje pod jakim svjetlom gmižu po unutrašnjosti uha.

Postoji više antiparazitskih sredstava koja djeluju na ušne šugarce, a jedno od njih je pripravak u ampulama Stronghold koji se nanosi na kožu.

Moj savjet je da nastavite terapiju koju Vam je preporučio veterinar i da se držite danih preporuka o terapiji. Iako je nakapati kapi u uho puno teži zadatak nego staviti ampulu na kožu, terapija kapima će djelovati i na upalu uha koja je nastala kao poslijedica ušne štuge te smanjiti iritaciju, bol i posljedično češanje kod životinje. Započetu terapiju uvijek je potrebno provesti do kraja, osim naravno u slučajevima kada bi terapija štetila životinji.

Potrebno je također napomenuti da Stronghold štiti životinju od buha i ušiju ali ih ne štiti od krpelja. U ovo vrijeme intenzivne aktivnosti krpeljima i opasnosti od svih bolesti koje krpelji prenose mislim da je sigurnije da ušne šugarce riješite putem kapi za uši a psa i dalje štitite od vanjskih parazita putem Advantixa ili nekog drugog pripravka koji štiti i od buha i od krpelja.

OZNAKE: