Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zadnjih cca 2 mj. moj pas (rotwailler, star 4 god.) ima problema s kralježnicom. Naime, ne ide više po stepenicam, stalno leži, potpuno je miran (nikad nije bio). Odvela sam ga kod veterinara koji mi je preporučio da ga stavimo na rengen da vidimo da nije slučajno displazija kukova. Hvala Bogu, s kukovima je sve o.k. Međutim, jedan kralježak se izbacio prema van, kao kod čovjeka kad mu se pomakne kralježak. I veterinar nam je dao tablete protiv bolova i rekao da je sve što se može učiniti eventualno je da ga vodim na more te jako puno plivanja. I tako ja njemu dajem tablete i svaki 3. dan vodim ga na plivanje. Međutim, stvar je u tome da nakon  plivanja  (ništa pretjerano, cca  20 min) moj pas, nakon  što  se  "ohladi",

ne može uopće ustati na zadnje noge, počnu mu se tresti i cvili. Ne znam koliko mu plivanje pomaže, s obzirom da poslije prolazi torturu. Ne mogu ga izvaditi iz auta jer ne može ustati pa moram čekati po 2 sata da izađe. Također mi je veterinar rekao da ga mogu i odvesti kod kiropraktičara da mu namjesti taj kralježak. A onda bi ga opet morala uspavati, od toga zadnji put nije došao k sebi 2 dana i ne bih ako ne moram ponovo prolazila to. Molim Vas ako ikako možete da pomognete.
Hvala unaprijed, Petra

O: Osjetljiva leđna moždina psa zaštićena je pokretljivom i čvrstom strukturom, koštanom kralješnicom. Između kralješaka nalaze se želatinozni diskovi, čija je osnovna funkcija da ublažava udarce susjednih kralješaka. U određenim slučajevima (nasljedne osobine, traume,...) moguće je da disk promjeni svoj položaj, odnosno, da "isklizne" iz svojeg funkcionalnog i fiziološkog položaja te pritisne leđnu moždinu. U tom slučaju govorimo o protruziji diska ili prolabiranom disku. Često se, prije navedeni pojam,  poistovjećuje s hernijom diska jer su ova dva poremećaja usko povezana. Protruzija može biti na jednom disku ili na nekoliko njih uzduž kralješnice. Može se raditi o parcijalnoj ili potpunoj protruziji.

Klinički znakovi ovog oboljenja poprilično variraju. Naime, može se dogoditi da ljubimac pokazuje znakove na svim ekstremitetima ili samo na zadnjim. Naravno, gore navedeni simptomi ovise o položaju prolabiranog diska. Sama paraliza može biti progresivna karaktera ili nastupiti naglo.

Liječenje protruzije ili hernije diska ovisi o stupnju trajanja neurološke disfunkcije i svodi se na medikamentozno liječenje ili kirurški zahvat. Za blage ozljede diska bez gubitka snage i voljnih pokreta dovoljno je mirovanje i ograničenje aktivnosti. Lijekovi se koriste ako je prisutna bol slabog intenziteta, s malom ili bez neurološke disfunkcije. Od lijekova se najčešće koriste protuupalni lijekovi i miorelaksansi.

Samo liječenje zahtijeva strogo mirovanje jer lijekovi protiv bolova mogu rezultirati u preranom vraćanju normalne aktivnosti. Ona pak može dovesti do još većeg izguravanja materije diska, što dovodi do pogoršanja kliničkih znakova ili pak paralize. Strogo mirovanje neophodno je i iz razloga što je vrlo čest povratak kliničkih znakova i nakon poduzete terapije lijekovima. Oporavak u prosjeku traje od 2-3 tjedna pa do 3-4 mjeseca.

O prognozi stanja Vašeg ljubimca morat ćete raspraviti s Vašim veterinarom. Također, savjetujem Vam da se i obratite na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Heinzelova 55 gdje će cijenjeno osoblje biti u mogućnosti procijeniti postojeću situaciju te Vas u skladu s njom dalje posavjetovati.

Više o ovom oboljenju možete saznati u odgovoru moje kolegice Zdravka Rumiha, dr.vet. med. ovdje.

OZNAKE: