Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam pitanje vezano uz mačku, ženku staru 2 godine i 4 mjeseca. Od sinoć navečer ostala je "bez glasa", ona otvara usta, ali zvuk ne izlazi. Danas ujutro mi se je učinilo kao da joj je glavica topla (nalik na temperaturu), ali trenutno sada joj nije topla glava. Pokušava povraćati, ali ne ide. Mješanka je perzijanera i domaće mačke, ima poludugu dlaku. Inače, danas je bila dosta živahna. Prije 8 dana nam je došao mali muški mačić star nekakvih mjesec i pol dana pa me zanima da možda nisu paraziti u pitanju? On je normalan, nema nikakvih problema i glasa se. Unaprijed hvala na odgovoru,
Dijana

O: Promuklost je opći pojam kojim se opisuje promjena glasa, a uzroci promuklosti mogu biti različiti.

Prilikom glasanja, glasnice se sasvim približe jedna uz drugu, a zrak koji izlazi iz pluća uzrokuje njihovu vibraciju i one tada proizvode zvuk. Ako je iz bilo kojeg razloga potpuno približavanje glasnica onemogućeno, dolazi do promjene glasa i tada govorimo o promuklosti.

Pomuklost je najčešće posljedica akutnog laringitisa ili akutne upale grkljana. Upala grkljana uglavnom se javlja kao samostalna bolest, ali može se javiti i kao popratna bolest kod drugih zaraznih bolesti. Do upale grkljana dolazi zbog oteknuća sluznice grkljana, a što može biti posljedica obične prehlade, virusne infekcije gornjih dišnih puteva ili pak dugo trajnog glasanja. Kod obične upale grkljana, glas postaje hrapav, promukao i tiši.

Budući da je kod upale grkljana sluznica otečena, oteknuće onemogućava potpuno približavanje glasnica prilikom glasanja, a što uzrokuje promjenu glasa i promuklost.
 
Upalu grkljana, a samim time i promuklost, može uzrokovati i nagla promjena temperature, hladnoća i prehlada, pa čak i prašina i dim.

Osim akutne upale grkljana koja uglavnom brzo i sama od sebe prolazi, postoji i kronična upala grkljana. Kronična upala grkljana je zapravo zanemarena i slabo liječena akutna upala. Potebna je antibiotska terapija prema preporuci veterinara, a također i dodavanje multivitaminski pripravka kako bi se poboljšao imunitet životinje.

S obzirom na specifično stanje Vaše ljubimice koje ste opisali, postoji više mogućnosti koje bi mogle biti uzrokom nastalog stanja, odnosno moguće je da se radi o različtim etiologijama.

Vašu ljubimicu je potrebno očistiti od crijevnih parazita ako nije već duže vrijeme čišćena, naročito s obzirom na to da je u Vaš dom došao i mali mačić. Također, pošto se radi o dugodlakoj maci, neophodno je da se daju preparati za izbacivanje dlake (npr. Bezopet pasta ili malt pasta). S obzirom na to da je moguća i prisutnost stranog tijela u grlu ili eventualno ozljeda nepca, svakako Vam savjetujem da posjetite veterinara.

Više o izbacivanju dlake kod mačaka možete saznati i u odgovoru kolegice Davorke Balantin, dr. vet. med. ovdje.

O sumnji na strano tijela u ustima, ždrijelu ili jednjaku više je pisala kolegica Tanja Krulc, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: