Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Od sinoć moja maca ne mijauče glasno kao ranije, već sa pola glasa. Inače, normalno jede, čuje i ima stolicu. Radi se o kućnoj mački, mješancu ruskog plavog. Sumnjam da je našla ptičju kost.
Hvala unaprijed,
Mima

O: Promuklo mijaukanje može biti simptom sistemske bolesti ili upale grla.

O upali grla u mačaka pisala je kolegica Davorka Balantin, dr.vet.med. ovdje.

Na temelju kliničke pretrage životinje veterinar će odlučiti da li će staviti macu na antibiotik ili će biti dovoljno podizati joj opću otpornost.

Preporučam visokoenergetske i lakoprobavljive konzervice u polutekućem stanju za oporavak ogranizma, koje je dovoljno manje količine, a podignu opće stanje životinje  (Hill`s a/d konzervice, Royal Canin Recovery i Eukanuba High calorie).

Za jačanje imuniteta preporučam Imunoboost pastu, koja je bogat hranidbeni dodatak s namjenom da životinje dobiju pojačanu energiju. Sadrži brzo apsorbirajuće trigliceride, esencijalne masne kiseline, glukozu, kolostrum (protutijela za imunitet), bakterije mliječne kiseline, vitamine A, D, B1, B2, B6, B12, C, PP i željezo.

Ukoliko mačka ima strano tijelo u ustima ili je eventualno zapelo u području ždrijela ili jednjaka, prvenstveno će pokušati podražajem na povraćanje izbaciti van, usta će stalno držati otvorena i ostavljat će dojam da ih ne može zatvoriti. Šapama će pokušati izvaditi strano tijelo van, bit će nemirna, pojačano će sliniti.

Ako mačka počne otežano disati i boriti se za zrak potrebna je hitna intervencija veterinara.

Najčešća strana tijela u jednjaku su kosti, drvo, udica, metalni predmeti...

Potrebno je napraviti rentgensku snimku ili ezofagoskopiju. Strana tijela iz jednjaka vade se kirurškim instrumentima, a kod mačaka može poslužiti i proktoskop (endoskom za ravno crijevo).

U svakom slučaju, veterinarski pregled je potreban, a vetrinar će precizno pregledati usnu šupljinu i ždrijelo (ždrijelne lukove, krajnike, tj. tonzile, korijen jezika, meko nepce i stražnju stijenku ždrijela). Izvana se ždrijelo pipa jednom rukom obuhvativši ga odozdo.

OZNAKE: