silvija_havrle1

 
Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam zamorca starog 6 godina i primjetila sam da na prednjim nogicama ima ozljede, izgleda kao da je nažuljano i mala krastica je nastala, kandže su počele rasti ukoso, zavijene su. Veterinar mi je preporučio da promijenim piljevinu, učinila sam to, sada je na mekšoj ali ništa se nije promijenilo, trebam li mu davati kakve vitamine ili da mažem sa kakvim preparatima te rane? Hvala, Anja


O: Kod zamoraca se takve promjene najčešće javljaju na prednjim nogama, a nastaju zbog prevelikog pritiska na stopalo. Nepravilno opterećivanje stopala često može biti  uzrokovano prevelikim noktima te posljedično deformacijom prstiju. Pošto zamorci na stopalima nemaju dlaku, prvo nastaju žuljevi, odnosno natisci, zatim oštećenja kože u obliku otvorenih rana i upalnog procesa na stopalu. Infekcija se čak može proširiti na kosti. Takav upalni proces se naziva pododermatitis.

Pododermatitis se češće pojavljuje tijekom vrućeg, vlažnog vremena.

Životinje s pododermatitisom mogu početi “štedjeti” jednu od nogu ili pokazivati nevoljkost za hodanjem i šepanje. Na nozi koja je zaražena pododermatitisom može doći do gubitka dlake, zadebljanja kože, otekline, crvenila i ponekad otvorenih rana. To je bolno stanje, zamorci će ga i “vokalizirati” (odnosno glasati se od bolova).

Pododermatitis se lako može spriječiti osiguranjem adekvatnog smještaja i prehrane. Potrebno je redovito  održavati higijenu u kavezu, stavljati deblji sloj mekane i suhe  stelje, svakodnevno provjeravati stopala i redovito podrezivati nokte te redovito dodavati vitamin C u prehranu. Preporuča se zamorcima omogućiti dovoljno kretanja i prostrani kavez.

Opširnije o problemu pododermatitisa  kod zamoraca  i kunića možete  pročitati ovdje i ovdje.

Više o održavanju noktiju kod zamoraca možete pročitati ovdje.